Hava Durumu

Risk haritasında alarm: 8 ilde yeni kısıtlamalar yolda!

Koronavirüs risk haritası ve renk kodu tablolarında 8 il için flaş haber: Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de haftalık vaka sayılarını açıkladı İstanbul'un da aralarında bulunduğu 8 şehirde önümüzdeki hafta itibarıyla yeni kısıtlama ve yasakların gelme ihtimali belirdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2021 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2021 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Risk haritasında alarm: 8 ilde yeni kısıtlamalar yolda!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca güncel verilere göre oluşturulan Türkiye'de haftalık vaka sayıları ve renk kodu haritasını açıkladı. Buna göre birçok ililimizde yeni kısıtlamaların gelme ihtimali belirdi. Aralarında İstanbul'un da olduğu 8 ilimizde yeni yasaklama ve tedbirlerin alınması önümüzdeki 4 gün içinde yaşanacak gelişmelere bağlı.

ÇOK YÜKSEK RİSK GRUBUNA HIZLI GEÇİŞ

8 ilde vaka sayıları haftalık 100 bin kişide 100'ün üzerine çıkarak yüksek riskten çok yüksek risk grubuna geçiş yaptı. Aralarında İstanbul'un da olduğu 8 ilde, 15 Mart'a kadar vaka sayılarında düşüş yaşanmazsa çok yüksek risk grubunda olduklarından restoran, kafe, çay bahçeleri ve kıraathaneler yeniden kapanacak.

RİSK HARİTASI İÇİN 'TURUNCU' ŞART

27 Şubat-5 Mart tarihleri arasında haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayıları İstanbul'da 111 bin 57, Kırklareli'de 116 bin 94, Tekirdağ'da 111 bin 19, Kocaeli'de 112 bin 25, Yalova'da 134 bin 76, Çanakkale'de 107 bin 29, Mersin'de 100 bin 82 ve Kilis'te 163 bin 17 oldu.

KAFE, RESTORAN VE KIRAATHANELER KAPATILACAK

Sağlık Bakanlığı'nın 15 Mart'a kadar yapacağı değerlendirmelere kadar bu 8 ilde kafe, restoran, çay bahçeleri ve kıraathanelerin yeniden kapanmaması için söz konusu illerin kırmızı (çok yüksek riskli) renkten turuncuya (yüksek riskli) geçiş yapmaları gerekiyor.

Alt kategoriye inilmezse kapanma devam ediyor: Bilindiği gibi düşük, rota ve yüksek risk grubunda restoran, kafe, çay bahçeleri ve kıraathaneler açıkken çok yüksek riskli kategorilerde ise bir alt kategoriye inilmediği sürece kapalı kalıyor.

MAVİ İLLERİN SAYISI AZALDI

Düşük risk grubundaki (mavi) illerin sayısı da bir önceki haftaya göre azaldı. Muş, Bitlis, Ağrı ve Iğdır'da haftalık vaka sayıları 100 binde 20 kişinin üzerine çıktı. Türkiye'deki mavi kategorideki il sayısı da 14'ten 10'a düştü.

Türkiye genelinde haftalık vaka sayısının 100 bin kişide en fazla olduğu şehir Samsun (348.36) oldu. Karadeniz'de 10 il çok yüksek risk grubunda yer alırken geçen haftaya kıyasla Ordu, Trabzon ve Rize'de vaka sayılarının azalması dikkat çekti.

İşte kritik 8 il: İstanbul, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Yalova, Mersin ve Kilis'te vaka sayılarında patlama yaşandı.

İSTANBUL'UN HEDEFİ MAVİ KATEGORİ!

İstanbul Valiliği, kontrollü normalleşme döneminde 3 günde toplam 281 bin 677 denetim gerçekleştirildiğini açıkladı. Açıklamada, "Vali Ali Yerlikaya öncülüğünde 'kontrollü normalleşme' döneminde salgınla daha etkili mücadele edebilmek amacıyla 39 ilçemizde vali yardımcılarımız, kaymakamlarımız, ilçe belediye başkanlarımız, il müdürlerimiz ve meslek odaları ekiplerimizin katılımlarıyla dinamik denetimler her alanda aralıksız devam ediyor" denildi.

Açıklamada ayrıca "7/24 esasına göre bütün birimlerin katılımıyla ilimizde yapılan denetimlerde yeme-içme yerleri başta olmak üzere bütün işletmelere, işyeri sahipleri ve vatandaşlarımıza korona virüse karşı alınan tedbirlere uyulması hususunda uyarılar yapıldı" denildi.

Valilik açıklamasında , "4 Mart'ta 122 bin 116, 5 Mart'ta 96 bin 436, 6 Mart'ta 63 bin 125 olmak üzere toplam 281 bin 677 denetim gerçekleştirildi. Kontrollü normalleşme döneminde, salgınla mücadelemizi etkin olarak sürdürebilmek maksadıyla, bütün birimlerimizin katılımıyla her alanda 'Hedef Mavi Kategori' parolasıyla yoğunlaştırılmış dinamik denetimlerimiz aralıksız devam edecektir.

Evimizde, işyerimizde, çarşıda-pazarda, ulaşımda, her zaman ve her yerde kendimizin denetçisi olalım. En etkili denetimin özdenetim olduğunu unutmayalım. Denetimlerde görev alan tüm ekiplerimize ve desteklerinden dolayı vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

İstanbul, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Yalova, Mersin ve Kilis'teki vaka sayıları artıyor. 15 Mart'a kadar düşüş olmazsa yeni kısıtlamalar yolda

VAKA SAYISI KRİTİK SEVİYEDE

Türkiye'de dün test yapılan 129 bin 299 kişinin 11 bin 187'sine Kovid-19 tanısı konulurken, 65 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 735 oldu. 7 bin 785 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 623 bin 924'e yükseldi.

Toplam vaka sayısı 2 milyon 780 bin 417, vefat sayısı 29 bin 30, ağır hasta sayısı 1261 oldu.

ESKİ HARİTA:

YENİ HARİTA:

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.