Hava Durumu

RTÜK tarihinde bir ilk

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığını 6 yıldır yürüten Davut Dursun'un geçen ay görev süresinin dolması üzerine 3 haftadır yapılan toplantılarda, yeterli oy çıkmaması nedeniyle yeni başkan henüz seçilemedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2015 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2015 11:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
RTÜK tarihinde bir ilk
Dursun'un 14 Temmuz'da görevini  tamamlaması ve Üst Kurul'da boşalan üyelikler için TBMM tarafından üç ismin  belirlenmesinin ardından, RTÜK'te başkanlık seçimi süreci başladı. 
 
Yeni üyelerle ilk toplantısını en yaşlı üye Arif Fırtına başkanlığında  22 Temmuz'da yapan Üst Kurul'da, MHP kontenjanından seçilen Esat Çıplak, AK Parti  kontenjanından seçilen İlhan Yerlikaya ve HDP kontenjanından seçilen Ersin Öngel  yeterli oy alamadığı için seçim bir sonraki haftaya ertelendi. 
 
İkinci toplantısını 29 Temmuz'da gerçekleştiren Üst Kurul'da, tekrar  aday olan Yerlikaya, Çıplak ile Öngel'e yeterli oy çıkmadığı için başkan  seçilemedi. 
 
  RTÜK'ün 5 Ağustos'taki üçüncü toplantısında da başkanlık için aday  olan bu üç isme yeterli oy çıkmadı. 
 
  Üst Kurul, 12 Ağustos'ta dördüncü kez toplanacak. 
 
 Kurum tarihinde ilk kez başkan seçiminin dördüncü haftaya kaldığı  öğrenildi. 
 
  Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un  36. maddesinde "Üst Kurul üyeleri, seçim sonuçlarının Resmi Gazete'de  yayımlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde toplanarak kendi aralarından bir  başkan ve bir başkan vekili seçer. Başkan ve başkan vekilinin görev süreleri 2  yıldır. Başkan vekilliğine seçilen Üst Kurul üyelerinin başkan vekilliği görev  süresi, başkanın görevde bulunduğu süreyle sınırlıdır. Herhangi şekilde başkan  veya başkan vekilinin üyeliği sona erer veya başkan veya başkan vekilliği  boşalırsa, Üst Kurul ilk toplantısında başkan veya başkan vekili için seçim  yapar" ifadesi yer alıyor. 
 
 Buna göre, kanunda başkan seçimi için ne kadar toplantı yapılacağı  veya seçilememesi durumunda nasıl yol izleneceğine yönelik madde bulunmadığından,  RTÜK Başkanı seçilinceye kadar toplantıların süreceği tahmin ediliyor. RTÜK  Başkanı seçilebilmek için 9 üyeden 5'inin oyunu almak gerekiyor. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.