Hava Durumu

Rusya'da korana ölüm oranı nasıl düşük kaldı?

Rusya 252 bini geçen vaka sayısı ile dünyada ikinciliğe yükseldi. Ölüm oranlarında ise 18'inci sırada. Peki, yüksek vaka sayısına rağmen ölüm oranları benzer durumdaki ülkelere kıyasla nasıl düşük kaldı? CNN International bu soruya yanıt aradı.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2020 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2020 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rusya'da korana ölüm oranı nasıl düşük kaldı?

Rusya, ABD'den sonra dünyada en fazla koronavirüs vakasının görüldüğü ikinci ülke oldu. Dikkat çeken ise yüksek vaka sayısına rağmen ölüm oranlarının benzer durumdaki ülkelere kıyasla düşük kalması. Örneğin ABD ve Brezilya da Rusya gibi yoğun nüfuslu ve yüksek vaka görülen ülkeler. Ancak John Hopkins Üniversitesi verilerine göre, ABD'de ölüm oranı yüzde 6. Brezilya'da bu oran yüzde 7. İtalya, Fransa, İspanya, İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinde yüzde 10'lara çıkarken, Rusya'da sadece yüzde 1.

Peki bunun sırrı ne? CNN International Medikal Analisti Kent Sepkowitz bu soruya yanıt aradı. Sepkowitz, Rusya Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Şefi Dr. Elena Malinnikova'nın açıklamasına dikkat çekti. Malinnikova'ya göre yanıt basit. Vakaların erken tespiti Rusya'da ölüm oranının düşük kalmasını sağladı.

Gerçekten de 144 milyonu aşkın nüfusa sahip Rusya'da her 1 milyon kişiden yaklaşık 40 binine test yapıldı. Bu rakam ABD'de 30 binken, Brezilya'da 3 binlerde. Yani bu veri, Rusya Sağlık Bakanlığı'nın tezini destekliyor.

Yaş ve kronik hastalıklar gibi salgında ölüm oranına etki ettiği söylenen diğer verileri incelemeye geldi sıra. Bu verilere göre, Rusya'da kalp rahatsızlıklarında vaka sayısı Brezilya'dakinin iki katı. Bu durum, Rusya'daki koronavirüs ölümlerinin az çıkmasına açıklık getiriyor olabilir. Çünkü kalp hastalığı olup koronavirüsten ölen birisinin raporuna ölüm sebebi olarak ne yazıldığı bilinmiyor.

CNN International'a göre, kırsal bölgelerdeki verilerin Moskova'ya ne kadar hızla ulaştığı, evlerdeki ölüm oranları da sorgulanması gereken noktalar arasında.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.