Hava Durumu

Rusya ile domates kotası zirvesi

Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu Eşbaşkanı ve Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ile yarın bir araya gelecek olan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, iki ülke arasında yerel paralarla ticareti gündeme getirecek. Pekcan'ın bir diğer gündemi ise Rusya'nın Türk domatesine uyguladığı ve dolmasına az kalan kotanın bir kez daha artırılması ya da tümden kaldırılması olacak.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2020 08:26
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2020 08:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rusya ile domates kotası zirvesi

Pekcan'ın Novak ile görüşmesinin gündemini iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin pandemi sürecinde ve pandemi sonrasındaki dönemde güçlendirilmesi oluşturacak. İki ülke arasındaki ticarette yerel paraların kullanımının hacim itibarıyla yüzde 2'nin altında kaldığına dikkat çekilecek olan görüşmede, finans sektöründe iki ülke arasındaki imkanların seviyesi dikkate alındığında, yerel paralarla ticaretin çok daha yüksek rakamlara ulaşmasının önemi vurgulanacak. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticaretin dengeli hale getirilmesi için yapılacak çalışmalar masaya yatırılacak.

'Tamamen kalksın'

Tarım ürünleri ticareti ve enerji alanındaki işbirliği gibi konuların da değerlendirileceği toplantıda, Pekcan'ın domates ihracatındaki kotanın artırılması ya da tamamen kaldırılması talebini iletmesi bekleniyor. Pekcan'ın ulaştırma alanına da değinerek, karayolu taşımalarında geçiş belgesi kotalarının artırılması ve denizyoluyla gerçekleştirilen ticarette yaşanan sorunları da dile getirmesi bekleniyor.

Rusya'nın Türkiye'den domates ihracatına uyguladığı 150 bin tonluk kotanın dolması üzerine 50 bin ton daha eklenerek 200 bin tona çıkartılan kotada, domates ihracatı 190 bin tona ulaştı. Rusya'yla uçak krizinden sonra uygulanmaya başlanan kotada bir kez daha sınıra yaklaşılmasıyla, domateslerin çürümesi ihtimali gündeme geldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.