Hava Durumu

Rusya Merkez Bankası faiz artırdı

Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını beklentiler doğrultusunda artırarak yüzde 5,5'e yükseltti. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ülkede enflasyonun giderek daha endişe verici hale geldiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2021 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2021 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rusya Merkez Bankası faiz artırdı

Bankadan yapılan açıklamada, enflasyon risklerinin artması nedeniyle faiz oranının, 0,5 baz puanlık artışla yüzde 5,5'e çıkarıldığı duyuruldu.

Ülke ekonomisinin toparlanma sürecinde, enflasyon hedeflerinden uzaklaşma ihtimalinin arttığına işaret edilen açıklamada, gelecek toplantılarda da ilave faiz artışının gerekli olabileceği kaydedildi.

Açıklamada, Rus ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde salgın öncesi hacmine ulaşabileceği öngörüsüne yer verilirken, tüketici ve yatırım talebinin istikrarlı bir şekilde büyüdüğü belirtildi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ülkede enflasyonun giderek daha endişe verici hale geldiğini söyledi.

Nabiullina, başkent Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya Merkez Bankası'nın politika faiz oranını 0,5 baz puanlık artışla yüzde 5,5'e çıkarma kararını değerlendirdi.

YÜZDE 4 HEDEFİNE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ

Artan enflasyon riskleri nedeniyle bankanın temmuzda düzenlenecek toplantısında da faiz artırmayı planladıklarını anlatan Nabiullina, "Büyük olasılıkla faiz oranını yükselteceğiz. Ancak bazı beklenmeyen gelişmelerin yaşanması halinde faiz artırımına ara verme ihtimalimiz de bulunuyor." dedi.

7 Haziran itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 6,15 düzeyine çıktığına işaret eden Nabiullina, "Enflasyon giderek daha fazla endişe yaratıyor. Yıllık enflasyonun yılın ikinci yarısında yüzde 4 hedefine dönmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Petrol üretimi ve uluslararası taşımacılığa yönelik kısıtlamalar dışında ekonomide normalleşme sürecinin hızla devam ettiğini belirten Nabiullina, "Temel birçok sektörde 2019 hacimlerine ulaşmanın da ötesinde, söz konusu seviyeler geçildi bile. Rusya, üretim noktasında salgın öncesi duruma en hızlı dönen ülkeler arasında yer alıyor." yorumunda bulundu.

DOLARI TAMAMEN TERK ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ

Rus ekonomisindeki "dolarsızlaşma" sürecini de değerlendiren Nabiullina, "Bu yıllardır sürdürdüğümüz bir politika. Doları tamamen terk etmeyi düşünmüyoruz. Bununla birlikte, rezervlerin yapısı, ekonomik nitelikte olanlar da dahil olmak üzere her türlü riski yansıtmaktadır." dedi.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, 3 Haziran'da yaptığı açıklamada, bir ay içerisinde Ulusal Refah Fonu'nda dolar varlıklarının tümüyle sıfırlanacağını duyurmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.