Hava Durumu

Sabıkalı sosyete koleksiyoncusu yine gözaltında

2 yıl önce çalıntı hat levhalarla yakalanan sabıkalı koleksiyonerden bin 134 parça daha tarihi eser ele geçirildi

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2020 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2020 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sabıkalı sosyete koleksiyoncusu yine gözaltında

İstanbul'da sosyete dünyasının tanıdığı koleksiyonerlerden birisi olarak bilinen ve 2 yıl önce çalıntı hat levhalarla yakalanıp gözaltına alınan koleksiyoner A.E.G. bir daha gözaltına alındı. Şişli ve Nişantaşı'ndaki 3 ayrı adresinden aralarında 4 bin yıllık tarihi objelerinde bulunduğu bin 134 parça tarihi eser ele geçirilen sabıkalı koleksiyonerin, aralarında paha biçilemez objelerinde bulunduğu eserleri yurt dışına satışını gerçekleştirip teslimat aşamasında basıldığı öğrenildi.

Kaçakçılıkla Mücadele ekipleri 2 yıl düzenlediği operasyonda, Üsküdar Sliahtar Abdurrahmanağa camisinden çalınan 2 hat levhayı ressam Ş.P.den para karşılığında satın alıp deposunda saklayan A.E.G. isimli bir koleksiyoncuyu adresine yaptığı baskınla gözaltına almıştı. Çalıntı 2 eserler müzeler müdürlüğüne teslime edilirken, eserleri çaldığı ileri sürülen ressam Ş.P hakkında soruşturmayı yürüten savcılıkça 3 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmış, koleksiyoner A.E.G.nin ise koleksiyoner sertifikası iptal edilmişti.

Sosyete dünyasına koleksiyonerlik yaptığı ve yasal yollardan elde etmediği eserleri yurt dışına kaçırıp sattığı ileri sürülen A.E.G.yi izlemeyi sürdüren kaçakçılık ekipleri, tuttuğu 2 ayrı depoda ve evinde kaçak tarihi eser depolamaya devam eden A.E.G'nin Şişli ve Nişantaşı'nda bulunan 3 ayrı adresine dün operasyon düzenledi.

Arkeolog polislerce gerçekleştirilen operasyonda, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Ermeni ve milattan önce 2 bininci ve bininci yıllara ait dönemlere ait bin 134 parça kaçak eser bulunup el kondu. Eserler arasında, "Meryem Ana ve Çocuk İsa ile Havariler"in resmedildiği ikonalar, Selçuklu motiflerinin işlendiği Şamdanlar, Anadolu'nun tarihi geçmişini yansıtan ve döneminin nadide parçaları olarak görülen paha biçilemez değerlerde taşınmaz kültür varlıklarından sökülme stel, sikke,çini ve bordürler olduğu öğrenildi.

Tarihi eser uzmanlarınca birinci sınıf eser kapsamında değerlendirilen ve emniyette "tarihi mirasımızın yağmalanmasına izin vermeyeceğiz" yazısıyla sergilenen eserlerin İstanbul Ayasofya Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüne teslim edileceği, gözaltındaki A.E.G. nin ise emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.