Hava Durumu

Sağlık Bakanlığı'ndan dev adım! Devreye girdi...

Sağlık Bakanlığı, bulaşıcı hastalık salgınlarını erken tespit eden 'izci' sistemini devreye soktu.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2019 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2019 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sağlık Bakanlığı'ndan dev adım! Devreye girdi...

Sağlık Bakanlığı aniden gelişen bulaşıcı hastalık salgınlarını erken tespit edebilecek erken uyarı sistemini hayata geçirdi. İzci adı verilen program olası bir salgında etkilenen bölgenin cadde sokak seviyesinde olası yerini ve başlangıç zamanını tespit edebiliyor. Önem derecesine göre 0-3 arası olarak belirlenen sistemde, operasyon merkezleri 7/24 çalışacak.

Sağlık Bakanlığı, 'Ani Gelişen Halk Sağlığı Tehditlerine Yönelik Erken Uyarı Cevap Sistemi Uygulama Yönergesi'ni hayata geçirdi. Buna göre biyolojik saldırılar, gıda, su, kimyasal, solunum yoluyla bulaşan hastalıklar gibi durumlarda 'İzci' sistemi devreye girecek.

Bakanlıktan konuyla ilgili verilen bilgi ve yönergenin ayrıntıları şöyle:

7/24 aktif

Erken uyarı bilgi sistemi, biyolojik, kimyasal, çevresel, radyolojik veya kaynağı henüz bil inmeyen ve salgın yapma potansiyeli taşıyan yerel, bölgesel ve uluslararası düzeydeki hastalık ve olaylar gibi ani gelişen halk sağlığı tehditleriyle ilgili entegre sürveyans ile zamanında veri ve bilgi toplayacak. Önem derecesine göre 0-3 arası olarak belirlenen sistemde, Bakanlığın 3 olmasına karar vermesi durumunda, Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi 7/24 aktif hale getirilecek.

Sokak sokak tespit

Türkiye'de bulaşıcı hastalık salgınlarını erken tespit ederek güçlü bir halk sağlığı müdahalesi yapılabilmesi için Bakanlık merkez teşkilatında ve illerde sağlık müdürlüklerince erken uyarı cevap ekipleri tarafından 'İzci' adı verilen sistem üzerinden sağlık kuruluşu başvuruları ve bulaşıcı hastalık tanıları 7/24 takip edilmeye başlandı. Sağlık teşkilatınca yürütülen çalışmalara ait verilerin toplanması, analiz edilmesi ve değerlendirilmesi yoluyla bulaşıcı hastalık programlarının başarısı ve etkinliği uluslararası kriterlere göre ölçülüyor.

İzci, ülkedeki tüm sağlık hizmetleri sunucularından bulaşıcı hastalıklar ile ilgili verileri anlık olarak toplamaya, coğrafi bilgi sistemi destekli otomatik veri analizleri ile hastalıkların dağılım ve yayılım özelliklerini raporlamaya başladı. Bulaşıcı hastalıklara neden olan olabilecek çevresel faktörler, hastalığa neden olabilecek risk faktörleri yerinde inceleniyor, bilgiler elektronik ortamda toplanıyor ve değerlendiriliyor. İzci olası bir salgına ait uyarı tespit ettiğinde, etkilenen bölgenin cadde sokak seviyesinde olası yerini ve başlangıç zamanını tespit edilebiliyor.

Uluslararası tehditlerde DSÖ ile acil iletişime geçerek önlem alan Bakanlık, ortak müdahale alanlarını da düzenleyecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.