Hava Durumu

Sarıbal: Bursa, son dört yıldır yüksek derecede kirli hava soluyor!

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun hava kirliliği ölçütlerini konu aldığı Kara Rapor 2020 açıklandı. Türkiye'nin dört yıllık hava kirliliği ve bu kirlilikten kaynaklanan önlenebilir can kayıpları verilerine odaklanan rapora göre Bursa Türkiye'nin en kirli havası olan ikinci ili. Yıllardır Bursa'daki çevre mücadelesinin içinde yer alan CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, "Bursa, son dört yıldır, düzenli olarak yüksek derecede kirli hava soluyor. Bu kronik sorunu çözemeyen kent yetkilileri, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hava kirliliği yüzünden her yıl dünyada 4 milyon 200 bin kişi, Türkiye'de 52 bin kişi, Bursa'da ise 3 bin kişinin öldüğü gerçeğini daha ne kadar görmezlikten gelecek?" diye sordu.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2020 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2020 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sarıbal: Bursa, son dört yıldır yüksek derecede kirli hava soluyor!

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, açıklanan hava kirliliği raporuyla ilgili Bursa sonuçlarına dikkat çekti. Sarıbal, sadece kış aylarında gözle görülen hale geldiğinde sorun gibi algılanan hava kirliliği konusunda hiçbir önlem alınmamasına tepki gösterdi. Sarıbal, "Hava kirliliği verileri Dünya Sağlık Örgütü'nün riskli gördüğü parametrelerin zaten çok üzerinde. Salgın ile uğraştığımız bu dönemde, yeni can kayıplarını hava kirliliği gibi bir konuda vermek istemiyoruz. Bursa'daki kronik sorun, yılda ortalama üç bin kişinin başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalık sebepli ölmesine sebep oluyor. Bu şehirdeki yıllık ölümlerin yüzde yirmisine tekabül ediyor. Covıd - 19 salgını ile uğraştığımız bu zorlu süreçte, diyabet hastalarının, kalp hastalarının dahi hava kirliliğinden ciddi anlamda etkilendiğini bildiğimiz halde önlem alınmıyor " dedi.

Bursa'da sadece 7 ölçüm istasyonu olduğunu hatırlatan Sarıbal, "7 istasyon 3 milyonluk Bursa şehrinin hangi verisini düzgün bir şekilde aktarabilir? Sanayinin fütursuzca kirlettiği Bursa ovasını ve içindeki insan sağlığını bize kim geri verebilir? Endüstri ve kötü kentleşmenin esiri olan şehrimiz, birkaç ay sonra yine zehir soluduğumuz bir şehir haline gelecek. Hava kirleticisi sınıfında yer alan en tehlikeli kirleticiler Bursa'da bildiğimiz kadarıyla ölçülmüyor. Ciddi bir halk sağlığı sorunu olan hava kirliliği için gerekli önlemler alınmazsa, birkaç sene sonra bunun sonuçlarını daha da ağır alacağız. Birkaç ay içinde Covıd - 19 salgını yüzünden 5 bini aşan can kaybı verdik, ancak hava kirliliği rakamlarla beraber bakıldığında çok daha fazla insanın hastalanmasına ve ölmesine sebep oluyor" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.