Hava Durumu

Schumacher'e müjde! İlaç umut oldu...

İngiltere'deki Aston Üniversitesi, beyin hasarlarının iyileştirilmesinde ilerleme kaydettikleri tıptaki bir gelişmeyi açıkladı. Üniversitenin internet sitesinden yayınlanan makalede Michael Schumacher'in durumuna gönderme yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2020 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2020 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Schumacher'e müjde! İlaç umut oldu...

Formula 1'in efsane pilotu, 2013 Aralık'ta Fransa Alpleri'nde geçirdiği kazanın ardından komaya girmiş, ardından ameliyat olmuş ancak normale dönememişti. Bilim insanlarının yeni buluşlarının, Schumacher ve onun durumundaki hastalar için yeni bir umut olduğu duyuruldu.

Britanya'daki Aston ve Wolverhampton Üniversiteleri, Danimarka Kopenhag Üniversitesi, İsveç Lund Üniversitesi, Kanada'dan Calgary Üniversitesi ve ABD'deki Harvard Tıp Okulu'ndan bilim insanları, beyin ve omurilik yaralanmalarında oluşan şişliğin durdurulmasına yönelik ortak bir çalışma gerçekleştirdi.

Spordaki yaralanmalar, trafik kazaları ve çeşitli düşmeler sonucunda her yıl dünya çapında 75 milyon kişinin etkilendiği durumun en bilindik örneklerinden birinin Michael Schumacher olduğu, ancak eski Formula 1 pilotunun da durumunda görüldüğü üzere bu konuda tedavi imkanlarının çok sınırlı olduğuna dikkat çekildi.

Bilim insanlarının yürüttükleri son ortak çalışmanın ise, beyin ve omurilik yaralanmalarından sonra şişmeyi önemli ölçüde azaltmak için yeni bir tedavi keşfederek, dünya çapında bu hasarlardan muzdarip kişilere yeni bir umut verdiği belirtildi.

Araştırmacılar, beyin hücrelerindeki ince su kanalı gözeneklerinin davranışını değiştirmek için lisanslı bir anti-psikotik ilaç kullandı. Travmanın neden olduğu, hücrelerin oksijen kaybına doğal reaksiyonu neticesinde iyon birikmesinin tuz basmasını beraberinde getirmesiyle hücreleri şişirmesinin önüne geçilmeye çalışıldı.

Yaralanma sonrası etkiyi gözlemek adına, hasar bölgesine tek doz ilaç verilen yaralı farelerde, duyu bozuklukları yaralanma sonrası altı haftadan uzun süredir devam eden gruptakilere oranla sadece iki hafta içinde tam bir iyileşme gözlendi.

Bilim insanlarının bu tedavide kullandıkları ve sonuç aldıkları ilacın, şizofreni tedavisinde kullanılan bir ilaç olduğu ortaya çıktı. Uzun süreli kullanımı olumsuz yan etkilere yol açan ilacın tek dozluk kullanımının ise, beyin ödemi geçiren hastaların tedavilerinde iyileştirici etkisi olduğu kanıtlandı.

Lisanslı bir ürün olduğu için hızla tedavide kullanılabileceği vurgulanan ilacı, bilim insanlarının önümüzdeki süreçte işleyerek, çok daha etkili hale getirmek üzere harekete geçtiklerinin altı çizildi.

Beyin yaralanmalarında tedavi seçeneklerinin çok sınırlı ve oldukça riskli olduğuna dikkat çeken bilim insanları, Michael Schumacher için yıllardır gerçekleştirilen çabaların sonuç vermemesini de bu duruma örnek olarak gösterdiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.