Hava Durumu

'Şehrin tarihi' kutudan çıktı

Dr. Robert Blomfield 1957 ile 1966 yılları arasında İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta çok sayıda fotoğraf çekti. Ayakkabı kutularında saklanan siyah-beyaz fotoğraflar, yıllar sonra gün ışığına çıkarılarak bir kitapta yayımlandı

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2021 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2021 11:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Şehrin tarihi' kutudan çıktı

İngiltere'nin Leeds kentinde 1938'de doğan Robert Blomfield, bir fotoğraf tutkunuydu. Fotoğraf makinesiyle gözüne takılan her şeyi görüntülüyordu. "Sokak fotoğrafçısı" olarak tanımlansa da çevresinde kendisine çarpıcı gelen her şeyin fotoğrafını çekiyordu. Tıp öğrenimi gören ve fotoğrafçılığı hobi olarak yapan Robert Blomfield, İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta 1957 ile 1966 yılları arasında çektiği fotoğraflarla bir "yaşam arşivi" oluşturdu.

Ailesi paylaştı

Fotoğraf sanatıyla yakın ilişkisi daha sonra İngiltere'nin başkenti Londra'da doktorluk yaparken de devam etti. Ama ailesi ve yakın arkadaşları dışında çok az kişi, Robert Blomfield'ın fotoğraflarını gördü. O siyah - beyaz fotoğraflar, karanlık odada yapılan işlemlerin ardından üzerlerindeki parmak izleri kuruduktan sonra ayakkabı kutularına ve sarı Kodak kutularına konuldu. 2020 yılına kadar da gün ışığı görmediler!

50'lerin sonlarından 70'lerin başına kadar sokaklarda fotoğraf çeken Blomfield, amatör ruhlu profesyonel bir fotoğrafçıydı. 1967'de British Journal of Photography için birkaç fotoğrafı seçildikten sonra fotoğrafçılığı bir kariyer olarak sürdürme imkanı olmasına rağmen tıp kariyerine bağlı kaldı. 1999'da felç geçirince hayatının en büyük tutkusu olan fotoğrafçılığı bırakmak zorunda kalan Blomfield, 2020 yılında İngiltere Yorkshire'da yaşamını yitirdi. Robert Blomfield'ın 1957 - 1966 arasında çektiği İskoç başkentinin çarpıcı fotoğrafları yıllar sonra saklandıkları kutulardan ailesi tarafından çıkarıldı. Ailesinin dünyayla paylaşmak istediği fotoğraflar, ilk kez "Bluecoat Press" adlı yayınevi tarafından bir kitapta yayımlandı. Kitap 28 sterlin (284 TL) fiyatla piyasaya çıktı.

Blomfield, Forth Road Köprüsü'nü 1962'de yapım aşamasındayken görüntüledi.

'Sahne kurmama gerek yoktu'

Robert Blomfield fotoğrafçılığında en büyük çalışma alanı olan sokaklar için şöyle diyordu: "Fotoğraf çekmek için sahne kurmama gerek yoktu, sahne kendi kendine kurulmuştu. Tek yapmam gereken fotoğraf çekmekti." Utangaç bir karakteri olan Blomfield kamerayı, gözlerden saklanmanın bir yolu olarak da kullandı. Mizah anlayışı ve otoriteye aldırış etmemesi, konularına farklı yaklaşmasını sağladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.