Hava Durumu

Sera atıkları organik gübre olacak

Antalya'da Kepez Belediyesi, kompost üretim makinesiyle günde 5 ton sera bitki atığını işleyerek, 1,5 ton organik gübreye dönüştürüyor. Başkan Tütüncü, "Türkiye'de bir belediye ilk defa sera atıklarından sıfır atık projesi kapsamında gübre üretiyor ve bunu da çiftçisine ücretsiz olarak veriyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2020 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2020 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sera atıkları organik gübre olacak

Kepez Belediyesi, ilçede çevre kirliliği oluşturan sera bitki atıkları sorununu, kompost üretimi yapan makineyle ortadan kaldırıyor. Yeşil seferberliği kapsamında başlatılan katı atık toplama projesi için geliştirilen bu makine ile 12 ay boyunca sebze, meyve ve kesme çiçek üretiminin yapıldığı ilçede, günlük 5 ton bitki atığı komposta dönüştürülüyor. Üretilen organik gübre de ücretsiz olarak Kepezli çiftçilere veriliyor. Bitki atıklarını organik gübreye dönüştüren makinenin tanıtımı, sera üretimin yoğun olarak yapıldığı Gaziler Mahallesi'nde yapıldı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün ev sahipliğinde yapılan tanıtıma, muhtarlar, çiftçiler ve belediye bürokratları katıldı.

KEPEZLİ ÇİFTÇİYE BEDAVA ORGANİK GÜBRE

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, ilçedeki sera bitki atıklarından toprak düzenleyici kompost gübre üretimiyle ilgili önemli bir çalışma başlattıklarını söyledi. Organik gübre üretimini, kompost makinesiyle seri hale getirdiklerini aktaran Başkan Hakan Tütüncü, konuşmasında şunları kaydetti:

"Belediyemiz, bugün itibarıyla çiftçilerimizin de önemli dertlerinden biri olan ve çevre kirliliğini çok ciddi manada tehdit eden sera atıklarını toprak düzenleyici kompozit haline dönüştürüyor. Sera atıklarından elde edilen gübreyi de yine çiftçilerimize ücretsiz olarak hediye ediyoruz. Kompost makinesi günde tam 5 ton sera atığını işliyor. Bu işlemi de 24 saat içerisinde fermantasyonla birlikte yaklaşık 1,5 ton gübreye dönüştürüyor."

HEM ÜRETİYOR HEM DE ÇEVREYİ TEMİZLİYORUZ

Başkan Tütüncü, organik gübre üretimi ile çevre kirliliğinin de önüne geçildiğini sıfır atık projesinin başarıyla yönetildiğini söyledi. "Türkiye'de bir ilki de gerçekleştiriyoruz" diyen Başkan Tütüncü, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bir belediye ilk defa sera atıklarından sıfır atık projesi kapsamında gübre üretiyor ve bunu da çiftçisine ücretsiz olarak veriyor. Özellikle Gaziler Mahallesi gibi Kepez'in tarımda öne çıkmış mahallelerinde bu çalışmayı sürdüreceğiz ve geliştireceğiz. Bu çalışmamızın Antalya'mıza, çiftçimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz."

Başkan Tütüncü'nün açıklamasından sonra kompost makinesine sembolik olarak tırpan ile sera bitki atığı attı. Mobil olarak kullanabilecek olan kompost makinesi, sera bitki atıklarını Temizlik İşleri Müdürlüğü şantiyesinde ya da sera alanlarında gübre haline getirecek. Kepezli çiftçiler, Kepez Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nü arayarak, seralarındaki bitki atıklarının alınmasını talep edebilecekler. Ayrıca düzenlenecek eğitimle çiftçileri, sera atıkların toplanması ve gübreye dönüşmesiyle ilgili bilgilendirecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.