Hava Durumu

Şiddetli yağış Uludağ Kirazı'nı vurdu

Bursa’nın dağ yöresinde toplanmasına günler kalan kirazlar, şiddetli yağış sebebiyle zarar gördü. Hasat gününü bekleyen çiftçiler, bu seneyi zararla kapatacaklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2012 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2012 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Şiddetli yağış Uludağ Kirazı'nı vurdu

Bursa’dda etkili olan yağmur tarımı olumsuz yönde etkiledi. Geçtiğimiz günlerde Yenişehir’de meydana gelen dolu yağışı sebebiyle milyonlarca liralık tarım ürününün zarar görmesinin ardından bir kötü haber de dağ yöresinden geldi. Hasat dönemine kısa bir süre kalan kirazlar, sağanak yağış sebebiyle dalında kaldı. Çatlayan ve zarar gören kirazlar sebiyle çiftçiler mağdur olduklarını söylediler. Çidtçiler, ‘Yağmur sebiyle büyük zarar gördük. Hasat zamanını beklerken, ürünlerin çoğunluğu elimizde kaldı. Bahçelerimizdeki kirazların yüzde 70’i zarar gördü. Nisan ayında olması gereken yağış, bu sene mayısın sonuna denk gelmesi ürünlere zarar verdi. Biz de hazırlıksız yakalandık. Mahfolduk. Bütün ekinlerimiz yerlere döküldü, bazıları da dalında çatladı” dedi.

“BU SENEDEN UMUDUMUZ YOK”
İlkbahar mevsimi olmasına rağmen güneşin yeterli olmaması sebebiyle dağ yöresinde verimin azaldığını belirten çiftçiler, “Yağmurun yanı sıra havanın soğuk olması kiraz üretimini azalttı. Kirazlarımı çürüdü. Aşırı yağmurlar sebebiyle kirazlarımız patladı. Bu sene rekolte de azdı. Aşırı yağışlar da verimi daha da azalttı. Telef olan kirazları kara kara düşünüyoruz. Artık önümüzdeki seneye bakacağız. Arık bu sene fazla umudumuz yok” diye konuştu.

“KİRAZDA KAYIP YÜZDE 80”
Keles Ziraat Odası Başkanı Mehmet Teke, Keles’te yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan kirazın büyük zarar gördüğünü ifade ederek, yüzde 80’lere varan kayıp söz konusu olduğunu vurguladı. Bu sene kirazda istenilen verimi yakalayamadıklarını vurgulayan Teke, “Ürün yok denecek kadar az. Masraflarını kurtaramaz. Napolyon kirazı haziranın sonunda alınacaktı. Ama şu an alınamayacak. Aşağı yukarı 2 bin 500 kişi çiftçilikle uğraşıyor. Bu sene kirazın olmaması bizi kara kara düşündürüyor. Yüzde 80’lere varan kayıp söz konusu” ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.