Hava Durumu

Sıkça kullanılıyor, anlamını az kişi biliyor

Trump hakkında "Ayaklanmaya Sebep olduğu" gerekçesi ile başlatılan azil süreci ile birlikte kelimenin anlamı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Türk Dil Kurumu'nda yer alan bilgilere göre (TDK) azletmek kelimesi bir kişiyi görevinden almak anlamı taşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2021 09:14
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2021 09:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sıkça kullanılıyor, anlamını az kişi biliyor

Dilimize Arapça'dan geçen azil, Trump'ın azil kararı ile birlikte aranmaya başlandı. Eğer Trump hakkında azil süreci başlarsa, bu durumda sağcı lider ABD tarihinde ikinci kez azil süreci başlatılan ilk ABD Başkanı olacak.

AZİL NE DEMEK?

Azil kelimesi, görevden alma anlamına gelmektedir. Azil kelimesi aynı zamanda ayırma ve uzaklaştırma anlamlarına da geliyor. Kelime dilimize Arapaça'dan geçmiştir.

AZİL SÜRECİ NEDİR?

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki demokratlar, Başkan Donald Trump'ın görevden alınması için azil metnini Meclise resmen sundu. Demokratlar, Trump'ı "ABD hükümetine karşı şiddeti kışkırtmak" ile suçluyor. Eğer Trump hakkında azil kararı çıkarılırsa Donald Trump başkanlığının sona ermesine birkaç gün kalan görevden alınacak.

Eğer Trump hakkında azil süreci başlarsa, bu durumda sağcı lider ABD tarihinde ikinci kez azil süreci başlatılan ilk ABD Başkanı olacak. Geçen yıl Ukrayna'ya baskı yaparak Demokrat rakibi Joe Biden'a iftira atmaya çalıştığı iddiasıyla azil süreci başlatılan Trump'ı o dönemde Senato'daki Cumhuriyetçi yoğunluk korumuştu.

ABD tarihinde daha önce 1868'de Andrew Johnson, 1998'de Bill Clinton ve 2020'de Donald Trump azil sürecine girmiş ve görevlerine tutunmayı başarmışlardı. Trump'ın bu ikinci azil süreci ise ABD tarihinde bir ilk olacak. Watergate Skandalı'nın baş aktörü Richard Nixon da azil süreci başlamadan görevinden istifa etmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.