Hava Durumu

Şili'de 8.2 büyüklüğünde deprem

Şili'nin kuzey sahili açıklarında meydana gelen 8.2 büyüklüğündeki depremde en az beş kişi hayatını kaybetti. Deprem iki metrelik tsunami dalgalarına neden olurken, Şili'nin Pasifik Okyanusu sahilinin tamamı tahliye edildi.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2014 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2014 12:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Şili'de 8.2 büyüklüğünde deprem

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, yaklaşık iki dakika süren depremin Şili’nin maden ihracatı yapılan ana liman şehri Iquique’nin 99 kilometre kuzeybatısında, deniz tabanının 10 kilometre altında meydana geldiğini duyurdu.

Yerel saatle 20.46'da (TSİ 02.46) gerçekleşen depremde en az beş kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı. Şili İçişleri Bakanı Rodrigo Penalillo, can kayıplarının kalp krizinden ya da enkaz altında ezilmeden kaynaklandığını söyledi. Depremin neden olduğu heyelanlar yüzünden yollar kapanırken, birçok binada da yangın çıktı.

Depremin ardından en şiddetlisi 6.2 büyüklüğünde olmak üzere çok sayıda artçı şok yaşandı.

Binlerce kişinin elektriksiz kaldığı, yüz binlerce Şilili'nin de geceyi sokakta geçirmek zorunda kaldığı ülkenin kuzey kesimlerindeki sahil kasabaları büyük ölçüde boşaltıldı. Peru'nun Boca del Rio kentinden de 200 kişi tahliye edildi.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, başta Şili ve Peru olmak üzere bölgedeki birçok ülke için yaptığı tsunami uyarısını TSİ 08.20 sularında kaldırdı.

DALGALAR ENDONEZYA'YA KADAR ULAŞACAK

Ancak Endonezya, depremin ardından oluşan küçük tsunami dalgalarının yarın erken saatlerde kendi kıyılarına ulaşabileceğini duyurdu.
Endonezya afet biriminden yapılan açıklamada, yaklaşık yarım metrelik dalgaların "muhtemelen Endoneya'daki birçok bölgeyi etkileyeceği" belirtilirken, vatandaşlardan sahilden uzak durmaları istendi.

300 KADIN MAHKUM KAÇTI

Depremin ardından Iquique kentindeki bir cezaevinden 300 kadın mahkumun kaçtığı açıklandı. Yetkililer, bir uçak dolusu özel harekat biriminin, yağmalama olaylarının önlenmesi için bölgeye gönderildiğini belirtti.
Şili’de 2010 yılında gerçekleşen 8.8 büyüklüğündeki depremde 500’den fazla kişi ölmüş, 220 bin bina yıkılmış ya da ağır hasar almıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.