Hava Durumu

Şimdi gözler AK Parti'de

Yeni seçilen vekiller dün yemin etti. Yemin töreninin ardından da Meclis Başkanlığı kulisleri hız kazandı. Bugün CHP ve MHP adayını açıkladı. Adayını ilk açıklayan parti HDP olmuştu. Şimdi gözler AK Parti'de...

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2015 19:24
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2015 19:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Şimdi gözler AK Parti'de
Meclis Başkanlığı için adayını ilk açıklayan parti HDP oldu. HDP, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aday gösterdi.

CHP'nin Meclis Başkan adayının Deniz Baykal olacağı bilgisi dün ilk kez hürriyet.com.tr'de yer almıştı. Ve bugün CHP'nin TBMM Başkan adayının Deniz Baykal olduğu açıklandı. Kılıçdaroğlu bugün TBMM'ye gelerek, geçici Meclis Başkanlığı görevini yürüten partisinin Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüştü. Görüşmeden sonra Kılıçdaroğlu, CHP'nin adayının Baykal olduğunu ilan etti. Baykal da 'tekliften onur duyduğunu söyledi.

MHP'nin Meclis Başkanı adayı MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. İhsanoğlu, dilekçesini Meclis Başkanlığı'na verdi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin çatı adayı olmuştu.

ŞİMDİ GÖZLER AK PARTİ'DE

3 parti adayını açıkladı. AK Parti henüz açıklamadı ama kulislerde pek çok isim geçiyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’un adı AK Parti kulislerinde başkanlık için öne çıkarken, Ayşenur Bahçekapılı ve Ahmet İyimaya’nın adları da geçiyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Yeminle birlikte Meclis Başkanlığı adaylık süreci de başladı. Adaylık başvuruları 27 Haziran Cumartesi saat 24.00’te sona erecek. 25’inci dönem parlamentosu 26’ıncı Meclis Başkanı’nı seçecek. Turlar arasında yapılacak pazarlıklar, ikili veya üçlü ortak hareket edilmesi sonucunu doğurmazsa, Ak Parti dördüncü turda kendi adayını seçtirebilecek.

SEÇİM YÖNTEMİ

TBMM İçtüzüğü’ne göre en fazla dört turda gizli oyla yeni başkan seçilecek. İlk tur oylamanın pazar günü yapılması planlandı. Ancak yemin töreninin ardından grup temsilcilerinden oluşacak Danışma Kurulu’nun alacağı kararla turların gelecek hafta pazartesi veya salıdan başlatılma olasılığı bulunuyor. İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz’a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor. Üç muhalefet partisinin 292 sandalyesine karşı AK Parti’nin 258 oyu bulunuyor.

İLK İKİ TUR 30 HAZİRAN

TBMM Genel Kurulu’nda bir yandan yemin töreni sürerken, diğer yandan dört partinin yöneticileri Meclis Başkanlığı seçiminin hangi gün yapılacağını kararlaştırdılar. Başkanlık seçiminin ilk iki turunun 30 Haziran Salı, üçüncü ve dördüncü turunun da 1 Temmuz Çarşamba günü yapılması konusunda görüşmeler yaptılar. Bu karar Danışma Kurulu kararıyla kesinlik kazandırılacak. Danışma Kurulu, yeni Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girmemesi konusunda da karar alacak. Bu arada, sözlü soru önergelerinin görüşülmesi kararlaştııldı. Partiler, bu gündemde sıra kapmak amacıyla sözlü soru önergelerini dün hemen milletvekillerinin imzasına açtılar. (
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.