Hava Durumu

Sivas'ta ölüm oranında yüzde 30 'koronavirüs' etkisi

Sivas'ta, 2020 yılında meydana gelen ölümlerin oranı, önceki yıla göre yüzde 30 arttı. Kent merkezinde, 2019 yılında 3 bin 18 bin kişi hayatını kaybederken, 2020'de bu sayı, 4 bin 164 kişi olarak kayıtlara geçti. Ölüm oranı artışının, koronavirüs salgını kaynaklı olabileceği değerlendiriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2021 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2021 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sivas'ta ölüm oranında yüzde 30 'koronavirüs' etkisi

Sivas'ta 2019 yılı ile 2020 yılı ölüm sayısı istatistikleri belli oldu. 2019 yılında merkezde 3 bin 18 bin kişi hayatını kaybetti. 2020 yılında ise bu sayı 4 bin 164 kişiye çıktı. 2019 ile 2020 yılları arasında koronavirüs salgınının de etkisiyle ölüm oranında yaklaşık yüzde 30'luk artış görüldü. Bazı dönemlerde günlük defin sayısı 30- 35'lere kadar çıkarken, son dönemde alınan tedbirlerle ölüm sayılarında da düşüş yaşandı.

'KORONAVİRÜS NEDENİYLE 2020, CİDDİ YIL OLARAK GEÇTİ'

Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Duman, 2020 yılının Türkiye ve dünya için zorlayıcı bir sene olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Birçok şeye etki ettiği gibi mezarlıklar müdürlüğümüzde de ciddi etkisini hissettik. Rakamsal olarak verecek olursak 2019 yılında toplamda 3 bin 18 cenazenin işlemini yaparken 2020 yılında 4 bin 164 cenazenin işlemini gerçekleştirdik. Bu da bize yüzde 30 gibi bir artışın olduğunu gösteriyor. Sivas Belediyesi olarak Mezarlıklar Müdürlüğü'müz hizmetleri arasında Sivas'ta vefat eden bir vatandaşımızın vefat ettiği andan defnine kadar bütün işlemlerini biz gerçekleştiriyoruz. Hal böyle olunca da bütün cenazeler ile ilgili ciddi bir istatistiğe sahip oluyoruz. Bir vatandaşımız hastanede veya evinde vefat ettikten sonra Sağlık Bakanlığı personeli tarafından ölüm belgesi oluşturulduktan itibaren artık Mezarlık İşleri Müdürlüğü'müzün emanetine alınıyor. Biz vefat eden vatandaşımızı burada morga alıyoruz. Ardından aile üyeleriyle birlikte yıkama işlemlerini kefenleme işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Vefat eden vatandaşımızın mezar kazım ve mezar yerinin belirlenmesi işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra defin işleminin ardından mezarlık çevresini düzenleyip aileyi mezarlık ve cenaze ile ilgili hiçbir işleme karıştırmadan ve müdahale ettirmeden bu süreci tamamlıyoruz. Bu işlemlerin tamamını Sivas Belediyesi olarak ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz. Aslında biz onlardan cenazesinin acısı dışında hiçbir şey yaşamasını da istemiyoruz. Kendi acısı dururken burada başka bir şey ile meşgul olmasını hoş bulmuyoruz. Bu yüzden belediye olarak vefat ettiği andan defin aşamasına kadar bütün işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Malum koronavirüs nedeniyle cenaze işlemleri durunca burada hızlı bir şekilde Ay Yıldızlı Cami'mizi hizmete açmıştık. Orada da bir imam görevlendirerek cenaze namazına kadar biz belediye olarak üstlendik. Koronavirüs nedeniyle 2020 yılı ciddi bir yıl olarak geçti."

'35 KİŞİNİN CENAZE İŞLEMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ GÜN DE OLDU'

Geçen yıl koronavirüsle esnek çalışmaya dahil olmadıklarını söyleyen Duman, "Sivas Belediyesi'nin Cenaze İşleri Müdürlüğü'nün tek bir düsturu vardır. O da vatandaşın hiçbir talebine 'yok' denilmemesidir. Zor bir yıl oldu ama şükürler olsun bu kısıtlamaların ciddi bir etkisini gördük. Özellikle Sivas için söylüyorum; Kurban Bayramı sonrası eylül ayındaki cenaze sayılarımızla bu ay gerçekleşen cenaze sayıları arasında ciddi uçurum var. Eğer eylül ayındaki gibi devam ediyor olsaydı size 10 bin gibi bir rakam vermek zorunda kalacaktık. 2019 yılının eylül ayıyla 2020 yılının eylül ayını kıyaslayınca 2 katı rakam ortaya çıkıyor. Şükür ki devletimizin aldığı tedbirler sayesinde biz bu sayıyı yüzde 30'lara kadar düşürmüşüz. 2019 yılı ortalaması günlük 8 kişi iken 2020 yılı ortalaması günlük 11 kişi. Ama 35 kişinin cenaze işlemini gerçekleştirdiğimiz gün de oldu. Milletimizin kısıtlamalara uyduğu takdirde bu rakamların aynı seyrinde düşeceğine inanıyorum. Vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermek adına bütün gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEYLE KARŞILAŞMADIM'

Yakınının mezarını ziyaret etmek için mezarlığa gelenlerden Mustafa Yalman (65) ise "Ne desek boş olur. Önce kendimizi toplayacağız sonra da Allah'a yalvaracağız. Önceleri günlük 20-25 defin olmuyordu. Daha önce hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım. Virüse engel olabilmek için devletimizin söylediği kurallara riayet edeceğiz. Kendimize, temizliğimize dikkat edeceğiz. Yakınlarımızla çok temasa girmeyeceğiz. Mümkün olduğunca da bu kurallara uyacağız" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.