Hava Durumu

Sofralık zeytin için güç birliği! Üretici teşvik istiyor

Sofralık zeytine teşvik primi verilmesini isteyen ziraat odaları başkanları, Marmarabirlik ile güçlerini birleştirdi. Sektör sorunlarını rapor haline getirmeye hazırlanan Başkanlar, “Güney Marmara sofralık zeytininin havza bazlı koruma altına alınması ve üreticiye kilogram başına teşvik verilmesi gerekir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2015 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2015 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sofralık zeytin için güç birliği! Üretici teşvik istiyor
Bursa’da zeytin üretimi yapılan kooperatif bölgelerinin ziraat odası başkanları, Marmarabirlik’te bir araya gelerek, zeytinyağına verilen teşvik priminin sofralık zeytine de verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sektörün genel sorunlarını da değerlendiren Osmangazi, Nilüfer, İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya Ziraat Odaları Başkanları, Marmarabirlik öncülüğünde gerçekleştirilen toplantılara önümüzdeki süreçte devam edecek. Çalışmaların tamamlanmasıyla sofralık zeytine prim desteği verilmesine ilişkin rapor hazırlanarak, ilgili makamlara sunulacak.



Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Marmarabirlik’in Başköy Tesisleri’nde gerçekleşen toplantıda, üreticinin girdi maliyetleri ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Her fırsatta sofralık zeytine prim desteği verilmesi gerektiğini savunuyoruz. Son dönemlerde AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber’in sofralık zeytine teşvik verileceği yönündeki açıklamaları da gündeme gelmeye başladı. Sofralık zeytine prim desteği verilmesi, hem üreticiye fayda sağlayacak hem de sektörde üretim tüketim dengesinin oluşmasını sağlayacaktır. Teşvik verilmesi halinde daha kaliteli üretim yapılarak merdiven altı üretimin önüne geçilecek, verilecek teşvik müstahsil makbuzu karşılığında kayıt altına alınmış olacaktır. Kaliteli üretimle birlikte sofralık zeytin tüketimi artarken, üreticinin de daha fazla kazanacağı bir kazan-kazan modeli inşa edilecektir. Üreticiye destek verilmesi için güç birliği yaparak bu görüşlerimizi bir rapor halinde ilgili makamlara sunacağız” diye konuştu.
 
“ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

Asa, daha önceki dönemde aynı masaya oturamayan ziraat odası başkanları ile Marmarabirlik arasında güzel bir bağ kurduklarını da belirterek, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar Marmarabirlik ve ziraat odaları farklı görüşleri savunurken, yaklaşık 3 yıldır üreticilerimizin temsilcisi ziraat odaları ile hem üreticilerimizin hem de sektörümüzün temsilcisi Marmarabirlik’in aynı fikirlerin paylaşıyor olması, çok önemli bir noktaya gelindiğini göstermektedir. Önümüzdeki günlerde ilgili kurumların temsilcilerinin de katılımıyla ziraat odalarının başkanları ile tekrar bir araya gelerek, konuyu daha detaylı bir şekilde ele almaya devam edeceğiz.”
 
 “HAVZA BAZLI KORUMAYA ALINMALI”

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik de sofralık zeytinle ilgili sektör sorunlarının devlet politikası çerçevesinde ele alınması gerektiğine işaret ederek, Türkiye’de tarım sektörüne gelişmiş ülkelerle aynı seviyelerde destek verilmesi gerektiğini söyledi.
Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner ise “Bizim esas amacımız Güney Marmara’daki siyah sofralık zeytinin teşvik altına alınmasıdır. Gemlik tipi zeytini korumak için Güney Marmara sofralık zeytininin havza bazlı koruma altına alınması gerekir” dedi.
 
“İŞÇİLİK YÜZDE 10 ARTIYOR”

Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere de 2006’da çıkan mevzuat gereği Güney Marmara’daki zeytin ürecisine yağlık zeytin teşviki verildiğini anımsatarak, daha sonra ise Gemlik tipi zeytin için sofralık zeytin olarak bir daha teşvik alınamadığını kaydetti.
Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey ise her yıl işçilik maliyetlerinin en az yüzde 10 oranında arttığını belirterek, üreticiye verilecek desteğin 1 TL’den az olmaması gerektiğini kaydetti. Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim de üreticinin ayakta kalabilmesi ve kaliteli üretimin sürdürülebilmesi için sofralık zeytin üreticisinin desteklenmesinin şart olduğunu söyledi.
 
“VERİM DÜŞÜYOR”

İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu ise geçmiş yıllara göre sofralık zeytinde ağaç başına verimin düştüğüne ve üretici sayısının azaldığına işaret ederek, sofralık zeytine kilogram başına destek verilmesi gerektiğini kaydetti. Mutlu, coğrafi işaretlemesi yapılan Gemlik tipi zeytinin korunabilmesi için ürün ambalajının üzerinde üretim yerinin de yazılması gerektiğini vurgulayarak, “Örneğin ambalajın üzerinde ‘Gemlik Tipi Orhangazi Zeytini’ şeklinde bir ibare yer almalıdır. Bu konuda gerekli denetimler ilgili birimlerce yerine getirilmelidir” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.