Hava Durumu

Soma faciasının 6'ncı yıl dönümünde, 301 madenciye hüzünlü anma

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının 6'ncı yıl dönümünde, yaşamını yitiren 301 madenci anıldı. Hayatını kaybeden madencilerden Kamil Çal'ın kızı 7 yaşındaki Ravza Çal'ın, babasına olan özlemini çizdiği kalplerle anlatmaya çalışması yürekleri burktu.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2020 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2020 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Soma faciasının 6'ncı yıl dönümünde, 301 madenciye hüzünlü anma

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci yaşamını yitirdi. Türkiye'nin en büyük maden faciası, tüm vatandaşların hafızalarına acı olarak kazındı. Ülke günlerce Soma'da yaşananlara kilitlendi, gözyaşı döktü, ailelerin acılarına ortak oldu. Acının merkezi Soma'da hayatını kaybeden 301 madenci, facianın 6'ncı yıl dönümünde Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi tarafından bugün saat 11.30'da etkinlikle anıldı.

Vali Ahmet Deniz, AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Soma Belediye Başkanı AK Parti'li Ali Tulup, Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, Manisa İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri programa katıldı. Program bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kurallarına dikkat edilerek düzenlendi. Etkinliğe katılan madenci yakınları ve vatandaşlar ise mezarlıkta kendileri için oluşturulan özel oturma bölgelerinde dualar edip, sevdiklerini andı. Madenci çocukları, eşleri, kardeşleri, anneler ve babalar ölen madencilerin mezarlarının yanı başında gözyaşı döküp, dua etti. Vali Deniz ve protokol üyeleri, madencilerin mezarlarına karanfil bıraktı. Protokol üyeleri, madence yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti ve onlar için dua edildi.

BABASINA ÖZLEMİNİ KALPLERLE ANLATTI

Olayda hayatını kaybeden madenci Kamil Çal'ın kızı Sude Çal (14), "Babamın mezarına geldim. Ona dua ediyorum. Sadece bugün değil. Her gün dua ediyorum. Elimizden başka bir şey gelmiyor. Onu çok özlüyorum. Keşke şu an yanımda olsa" dedi. Kamil Çal'ın bir diğer kızı Ravza Çal (7) ise, babasının mezarı başına üzerine kalp çizdiği kağıdı bırakıp, "Onu çok seviyorum. Keşke şimdi yanımda olsa. Bu kalpler onun için" diyerek babasına özlem ve sevgisini dile getirmesi yürekleri burktu.

SOMA DAVASI'NDA NELER YAŞANDI?

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 15 yıl, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru'ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı'ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik'e 18 yıl 9 ay, maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ayrıca tutuksuz sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'e 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'a 10 yıl 10'ar ay, yönetim Kurulu üyesi Haluk Sevinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın'a 8 yıl 4'er ay ve Murat Bodur'a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Aralarında Alp Gürkan'ın da bulunduğu 37 kişi ise beraat etti.Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra hem sanıkların hem de mağdur ailelerin avukatları, üst mahkeme durumundaki İzmir Bölge Adliye Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu. Davaya bakan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14'üncü Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Kararla birlikte, tutuklu sanıklardan sadece, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan tahliye edildi. Tahliye kararı Aliağa Şakran'da bulunan İzmir 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na bildirildi.

Bununla birlikte Meclis'ten geçen infaz yasası ile Soma Katliamı Davası'nda halen tutuklu olanların da cezalarında indirim gerçekleşti.Yeni düzenlemeyle, normalde 2028 yılında ancak koşullu salıvermeden yararlanabilecek olan tutuklu isimler Ramazan Doğru ve İsmail Adalı, 2022 yılında serbest kalacak.

Yine davada hapis cezasına çarptırılan madenin işletme müdürü Akın Çelik ve teknik nezaretçi maden mühendisi Ertan Ersoy'un ise bu yılın Eylül ayında cezaevinden çıkabilecekleri belirtiliyor.

Dava dosyası Yargıtay'da temyiz aşamasında bulunuyor. Madenci ailelerinin avukatlarından Can Atalay, çıkacak karara göre hukuk mücadelelerini şekillendireceklerini söylüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.