Hava Durumu

Son zamanların yükselen mesleği: Uşaklık!

Konuklarının seyahatinin iyi geçmesi için hemen her türlü detayı düşünmek onların işi. Yabancı dilleri mükemmel, genel kültürleri geniş, görünümleri hoş. Zenginlerin dünyasında 'sahip olmak' yerine 'ait olmak' kavramına odaklanan yeni nesil 'butler'ların meslek kodları neler? Tempo dergisi mayıs sayısında yanıtları bulmak için baş uşak Atilla Cimşit ile bir gün geçirdi...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2015 09:15
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2015 09:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Son zamanların yükselen mesleği: Uşaklık!
“Gözlerinin içiyle bakmalı; ne istediklerini, neye ihtiyaçları olduğunu görmeli, sezmeli ve başkanın gözlerine o gülümseyişi getirmelisin.” Yönetmen Lee Daniels’ın sekiz ABD başkanına hizmet eden Eugene Allen’ın hayatından esinlenerek çektiği filmi ‘The Butler’da Forest Whitaker’ın canlandırdığı ana karakter, baş uşak Cecil Gaines, genç meslektaşına uşakların görevini böyle tanımlıyordu. Hem de vakur edasından hiç ödün vermeden. Tıpkı ‘Gosford Park’, ‘Yukarıdakiler Aşağıdakiler’, ‘Downton Abbey’, ‘Günden Kalanlar’ gibi onlarca film ve dizide tanık olduğumuz uşaklar gibi.

Filmlerdeki bu gururlu, duygularını asla belli etmeyen, dolayısıyla hayli gizemli ve ilgi çekici havaya sahip uşak karakterlerin ne kadar payı var bilinmez ama son dönemde özel uşaklık mesleği yeniden yükselişte. Ama aklınıza öyle filmlerdeki gibi saçları ağarmış, merdivenleri ağır ağır çıkan, beli hafif eğilmiş yaşlı insanlar gelmesin. Uşaklık gayet trendy bir meslek ve uşaklar da sayfalarımızda görebileceğiniz üzere genç ve yakışıklı olabiliyor.

ANTİK ÇAĞ UŞAKLIĞI MODERNİZE OLUP DİRİLDİ 

Kökeni antik çağlardaki şarap kölelerine kadar uzanan, gerçek bir meslek grubu olarak ortaya çıkması 17’nci yüzyılı bulan uşaklık, aristokrasinin düşüşe geçtiği 20’nci yüzyılda neredeyse ortadan kalkmıştı. Hele orta sınıf ailelere mensup gençlerin hiç ilgisini çekmemeye başladı. Fakat 21’inci yüzyılda dengeler yeniden değişti.
Şimdi baş uşaklık ya da tüm dünyada bu meslek için yaygın olarak kullanılan İngilizce terimiyle ‘butler’lık, aşçılığın geçirdiği evrimi geçiriyor. Artık şef olmak gibi, butler olmak da çok moda. Üstelik eskiden olduğu gibi mesleğin içinde yetişmek yani alaylı olmak gerekmiyor. Dünyanın farklı ülkelerinde, çok prestijli uşaklık okulları var. Bu okullarda eğitim almak için hatırı sayılır ücretler ödemek gerek. Zira iş imkânları evlerle sınırlı değil. Günümüzde neredeyse tüm lüks ve butik otellerin olmazsa olmazı butler hizmeti. Son dönemde Türkiye’de de St. Regis, Rixos Premium Belek, Çırağan Palace Kempinski gibi otellerde sıkça örneklerine rastlıyoruz.

AYAKKABILARINI CİLALA, ASLA ARKADAN YAKLAŞMA!

Peki modern bir butler ne yapar, nasıl çalışır? Bu sorunun yanıtını almak için 23 yıldır dünyanın çeşitli yerlerinde bu mesleği yapmış, şimdi de İstanbul’da yeni açılan St. Regis Oteli’nin baş uşaklığını üstlenen Atilla Cimşit’in bir gününde ona eşlik ettik, bir butler'ın gizemli dünyasını anlamaya çalıştık. Atilla Cimşit, kendi dünyasıyla ilgili ser verip sır vermedi. Her butler’ın çalıştığı kurumla gizlilik anlaşması imzaladığını düşünecek olursak, pek de haksız sayılmaz. Ancak butler olmanın tüm inceliklerini anlattı, hatta uygulamalı olarak gösterdi. Mesleğin olmazsa olmaz kuralları burada:
• Verdiğimiz hizmet kelimenin tam anlamıyla 7 gün 24 saat sürer.
• Her butler, çalıştığı kurumla bir gizlilik anlaşması imzalar. Bu anlaşmaya göre misafirlere ait hiçbir bilgiyi, ailesiyle ya da başkalarıyla paylaşmaz.
• Butler, misafirini mutlaka otelin kapısında karşılayıp, kendisine adıyla “Hoş geldiniz” diyerek, otele giriş işlemlerinde kendisine mutlaka eşlik eder. Aynı şeyi misafir otelden ayrılırken de yapar.
• Misafirin odasına girdiğinde, kendisiyle ilgilenecek baş uşağın el yazısıyla yazdığı hoş geldiniz kartı ile karşılaşması bu servisin olmazsa olmazıdır.
• Bir butler, misafiri gelmeden önce, onun yeme içme zevkleriyle ilgili ulaşabildiği bilgilere ulaşıp, yapılacak ikramları bu doğrultuda hazırlatır.
• Misafirin, odasına hoş geldiniz notuyla birlikte bırakılan ikram meyvelerinden hangisini tüketip, tüketmediğini takip etmek, misafirin ihtiyaçlarını tanımlamak üzere sürekli bilgi toplamak işin bir parçasıdır.
• Butler’ın günlük hizmeti, misafirin odasında aldığı uyandırma servisi ile ikram edilen sabah çayı veya kahvesi ile başlar. Odalara sunulan akşam servisi-gün sonu ikramları ile devam eder. Misafir uyurken de bir sonraki gün için hazırlık yapılır.
• Konuğun bavulunun açılıp yerleştirilmesi, toplanması, giysilerin ütülenmesi ve ayakkabıların cilalanması gibi hizmetler butler hizmetlerinin başında gelir.
• Misafir, dışarıdaki bir toplantıdan doğrudan akşam yemeğine gitmek istiyorsa ve yanında yedek kıyafeti yoksa, butler uygun kombinin, ütülü ve temiz bir şekilde, kendisine ulaştırılmasını sağlar.
• Bir butler, misafirin odasında ikramda bulunurken, kesinlikle arkadan yaklaşmaz, mutlaka yüz yüze bir açı belirler.
• Misafir dilini bilmediği bir ülkede, bir lokantada ya da butikte anlaşma zorluğu çekiyorsa, butler’ına ulaşıp, ondan sipariş ya da diğer konularla ilgili telefonda destek alabilir.
• Bir butler değişken olabilmeli ve sürekli kendisine hedefinin ne olduğunu hatırlatmalıdır. Çünkü dikkatin çok çabuk dağılabileceği şartlarda çalışılıyor.
• Bir butler’ın insanları gerçekten merak etmesi ve sevmesi gerekir. Bunların dışında kalan her şey sonradan öğretilebilir ve öğrenilebilir. En önemlisi doğru karaktere sahip olmaktır.
• Kişisel servisin bittiği bir yer yoktur. Bu, sürekli olarak gelişimi ve değişimi içeren bir servis anlayışı ve hizmet biçimidir.
• Zor durumlar, beraberinde eşdeğerde servis fırsatlarını taşıdıkları için, butler’ın verdiği kişisel hizmetleri sahneleyebileceği fırsatlardır.(BİHTER AYYILDIZ)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.