Hava Durumu

Sönmez: MB’nin eli rahatlayacak

Mayıs ayı enflasyonunu değerlendiren BTSO Başkanı Celal Sönmez, gıdadaki fiyat düşüşünün sürpriz olduğunu belirterek, "Yakalanan tek haneli enflasyon, Merkez Bankası'nın da elini rahatlatacak" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2012 18:27
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2012 18:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sönmez: MB’nin eli rahatlayacak
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, mayıs ayında enflasyonun, gıda fiyatlarındaki sürpriz gerilemeyle beklenenden daha iyi geldiğini söyledi. Piyasaların mayıs ayında yüzde 0.4 artış beklediği Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0.2 azaldığını belirten Sönmez, "Bu gelişmede işlenmemiş gıda fiyatlarında baz etkisinin de ötesinde, yüzde 4.2'lik düşüş ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki yüzde 0.5'lik azalma etkili oldu. Petrol ve altın fiyatları başta olmak üzere emtiadaki gerileme genele yayılınca yıllık TÜFE yüzde 11.1'den yüzde 8.3'e indi. Bu gelişmenin şimdilik para politikalarında bir gevşemeye yol açmasını beklemiyoruz. Ancak trend böyle giderse MB'nin hareket alanı genişler" dedi.


BEKLENTİLERİN ALTINDA

Mayısta gıda fiyatlarının dışında mal fiyatlarında da düşüş yaşandığını, uluslararası petrol ve altın fiyatlarındaki düşüşlerin ulaştırma ve diğer hizmetler kalemlerini gerilettiğini vurgulayan Sönmez, son 3 aydır mevsim normallerinin üstünde seyreden giyim fiyatlarının da mayısta mevsim normallerinin yüzde 3 altında gelerek, enflasyonun beklentilerin altında gelmesine neden olduğunu kaydetti.


ÇEKİRDEK ENFLASYONDA İYİLEŞME SİNYALLERİ

Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mayısta mal enflasyonu yüzde 0.5 düşerek, yıllık bazda yüzde 12.8'den yüzde 8.7'ye geriledi.
Hizmet enflasyonu ise aylık yüzde 0.6 artışla, yıllık bazda yüzde 6.8'den yüzde 7.1'e sınırlı yükseldi. Enflasyon eğilimini gösteren yayılma endeksi de mayısta son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yayılma endeksi gıda grubunda artarken, gıda dışında 15 ayın en düşüğüne inmesi, çekirdek enflasyon görünümünde de iyileşmeye işaret ediyor."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.