Hava Durumu

Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş oldu

AS TV'de yayınlanan 'Sönmez Medya Buluşma-ları'na konuk olan CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni eleştirerek, Türkiye'nin güçlendirilmiş bir parlamenter sisteme dönmesi gerektiğini söyledi. Çte yandan Bursa'ya yapılan yatırımları da değerlendiren Akkuş, "T2 hattına baktığımızda Bursa'nın bir ulaşım master planı olmadığını görüyoruz. İller Bankası'na en çok borcu olan kent Bursa" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2019 09:01
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2019 09:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş oldu

Sönmez Medya'nın klasiklerinden olan Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu ana muhalefet partisi CHP'nin Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş oldu. Gündemin en sıcak konularından Suriye operasyo-nu ile ilgili görüşlerini aktaran Akkuş, CHP olarak tezkereye onay verdiklerini ancak sorunun diyalogla çözümünden yana olduklarını kaydetti. Akkuş, "Orada seçilmiş resmi bir hükümet var. Esat'la diyalog kurulmadan bu sorunu çözmek mümkün değil. CHP'nin görüşü şu; biz kendi uniter devlet anlayışımız ile gidelim, kimsenin toprağında gözümüz olmasın. Barışı öncelemeliyiz. Siyasetin öne çıktığı bir süreci yönetmeliyiz. Siyaset de diyalogdur" dedi.

MEKTUP ELEŞTİRİSİ

ABD Başkanı Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı mektubu "saçma sapan" olarak değerlendiren Akkuş, şöyle konuştu: "Nereden nereye geldik. 1974 Barış Harekatı olduğu zaman o günün Başbakanı Sayın Ecevit'in tavrıyla bugünkü Cumhurbaşkanı'nın tavrı arasında çok büyük fark var. O gün biz Kıbrıs'a girdiğimizde ABD'nin başkanı bize bir nota verdi. O nota sonucunda Türkiye'de 21 tane üs kapatıldı ve Türk bayrağı çekildi. Şu andaysa hiçbir şey yapmadık."

'SEÇİM MUTLAKA OLMALI'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni de eleştiren Akkuş, Amerika'daki sistemin kuvvetler ayrılığına dayandığını söyleyerek, "Bugün bu sistem Amerika'da Trump'ı tartıştırıyor. Ama Türkiye'de Erdoğan'ı kimse tartışamıyor. Sistemin altı üstü yok. Kuvvetler ayrılığı yok. CHP olarak biz güçlendirilmiş bir parlamenter sistemin inşası konusunda kararlıyız. Ama 1 yıl sonra ama 3 yıl sonra, bunu bekliyoruz. Çok yakın bir zamanda da seçim bekli-yoruz. Bu seçim olmalı. Cumhurbaşkanı seçimsiz bir süreci yönetemez. Türkiye'de bir kişi KHK'larla ülkeyi yönetiyor. Sistem özgürlükçü olmalı. Demokrasi, adalet, hak, hukuk olmalı. Hukukun olmadığı bir yerde demokrasiyi olgunlaştırmak mümkün değil" diye konuştu. Akkuş, İYİ Parti ile ittifakın ise devam edeceğini dile getirdi.

'GENÇ İŞSİZ ARTTI'

Ülke ekonomisini özellikle genç işsiz sayısına vurgu yaparak değerlendiren Akkuş, her yerde bir üniversite açılmasını doğru bulmadığını söyledi. Akkuş "Her yere açılan üniversiteyle eğitim kalitesini düşürüyorsunuz, üzerine de 'mezunlara iş bulma zorunluluğum yok' diyorsunuz. Bu kabul edilemez" dedi. Akkuş devlet bütçesinin dörtte birinin savunma sanayine ayrıldığını, bu payın belli kısmının üretimle ilgili yatırımlara aktarılması durumunda tablonun değişeceğini de belirtti. Her gün onlarca kişinin iş için İl Başkanlığı'na geldiğini belirten Akkuş, AK Parti'nin ekonomik kararlarını, olumsuz ekonomik politikalar olarak yorumladı.

'BOZBEY BİZİM DEĞERİMİZ'

31 Mart yerel seçimlerinde Bursa'da alınan sonucu değerlendiren Akkuş, "Bursa'yı doğru tahlil etmek gerekiyor. Bursa'nın muhafazakar bir kent olduğunu hepimiz kabul etmek zorundayız. Kente yapılan göçlerin ilk sırasına bakıldığında AK Parti'nin yüzde 80 oy aldığı Erzurum yer alıyor" dedi. 16 Nisan 2017 Cumhurbaşkanlığı referandumunda da İstanbul'da, Ankara'da hayır çıktığını ancak Bursa'da yüzde 53'le evet çıktığını hatırlatan Akkuş, "Kişiselleştirmeden, il başkanlığı ile aday arasında bir sürtüşme olmadan Bursa'yı doğru tahlil etmek lazım. Bursa'da Hüseyin Akkuş ya da Mustafa Bozbey kazandı, kaybetti üzerinden değil, Bursa'yı doğru tahlil ederek bunun sonucuna varabiliriz. Mustafa Bozbey bizim bir değeri-mizdir. CHP'den 4 dönem Nilüfer'de belediye başkanlığı yapmıştır. Büyükşehirde kazanabilme ihtimalimiz olan ve 81 ilde hiçbir sorun olmadan kabul edilen tek aday. O da gerekliliklerini ye-rine getirdi" diye konuştu.

'KİM ADAY OLURSA ETRAFINDA BİRLEŞİRİZ'

Yaklaşan kongre süreci ve adaylığı ile ilgili sorulara da cevap veren Akkuş, henüz delege seçimlerinin olmadığını, bu nedenle çıkıp adayım ya da aday değilim açıklamasını doğru bulmadığını ifade etti. Akkuş, "Kim il başkanı adayı olursa destek veririm, hiçbir sıkıntım olmaz. Ben sol siyaset içerisinde ilçe başkanlığı yaptım, belediye başkanlığı yaptım, il yönetim kurulu üyeliği yaptım. Şimdi il başkanıyım. Örgütler bir karar verecek. İç demokrasimiz işleyecek. Bu sürecin sonucunda çıkan ismin etrafında birleşeceğiz" dedi. İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun Bursa ziyareti sırasında bir meclis üyesinin kürsüye mikrofon atmasıyla çıkan olaylar hakkında da konuşan Akkuş, "Bu arkadaşımızı disip-line sevk ettik. 30 Eylül'de de süresiz ihraç edildi. Tabii ki üst kurula itiraz hakkı var. Belediye meclis üyeliği ise devam ediyor. Bizim bir talebimiz olmaz ama bu kişinin kendisinin doğal olarak istifa etmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.

AKTAŞ'A SERT ELEŞTİRİ

Bursa'ya yapılan yatırımları da değerlendiren Akkuş, "T2 hattına baktığımızda Bursa'nın bir ulaşım master planı olmadığını görüyoruz. İller Bankası'na en çok borcu olan kent Bursa. Bir belediye başkanı düşünün bunları unutuyor, 30 Ağustos'la oynuyor, 29 Ekim'le oynuyor, yani ülkenin ulusal değerleri ile oynuyor. Bu belediye başkanının öncelikle yapması gereken şey bu kenti yönetmek, bu kentte siyaset farklılığı olan insanları da kapsayacak pozisyonlar üretmek" diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi'nin T2 hattı sorununu çözemediğini savunan Akkuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu şehrin anayasası olan, Bursa'nın aktörlerinin de görüşü alınarak hazırlanan 2030 imar planları bakanlıkta bekletiliyor. AK Parti'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı yaptırtıyor bunu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da onaylamıyor. O planlar onaylanmış olsa kent aktörlerinin içinde olduğu bir anlayışla Bursa yönetilecek. Ama böyle yönetilmiyor, bir kişi karar veriyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi hedef şaşırtmaktan başka bir şey yapmıyor. İstanbul firmasına hazırlatılan master ulaşım planı ise tutmaz, bu elbise Bursa'nın üzerine olmaz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.