Hava Durumu

Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban oldu

AS TV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'na konuk olan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, ilçenin dijital dönüşümle Türkiye'ye örnek olacağını söyledi. Taban, kurulacak Vatandaş İletişim Merkezi (VİM) ile en hızlı hizmetin sunulacağını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2019 08:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2019 08:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban oldu

Her hafta AS TV'de yayınlanan 'Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban oldu. Görevde 2 yılını tamamladığını belirten Taban, müteşebbis bir ruha sahip olan İnegöl'ün hızla büyüdüğüne dikkat çekti. Hızlı büyümenin çarpık yapılaşma, yeni konutları, altyapı, üst- yapı çalışmaları, sosyal donatı alanları, sağlık ve spor gibi hizmetlerde aksamalara yol açtığını dile getiren Taban, "Yaşanabilir, refah seviyesi yüksek bir ilçe olması için projeler üretiyoruz" dedi. Özellikle e-belediyecilik konusunda Türkiye'ye örnek çalışmalara imza attıklarını söyleyen Taban, "Göreve geldiğimizde ilk hedeflerimizden bir tanesi e-belediye üzerinden verilen 41 adet hizmetle Türkiye'nin lider belediyesi olabilmekti. Bu konuda 41 hedefe ulaşamazsak da 31 kalem hizmetle şu anda Türkiye'nin e-devlet'te en fazla hizmet veren belediyesi pozisyonuna geldik" açıklamasını yaptı.

HEDEF AKILLI ŞEHİR

Akıllı şehircilik uygulamalarını İne-göl'de gerçekleştirmek adına ciddi faaliyetler yürüttüklerini anlatan Taban, 15-16 Ocak tarihleri arasında Türkiye Belediyeler Birliği'nin 'akıllı şehircilik çalıştayı' düzenleyeceğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı çalıştayda, İnegöl Belediyesi olarak Vatandaş İlişkileri Merkezi (VİM) projesiyle yer alacaklarını kaydetti.

Proje hakkında bilgi veren Taban, "Bir ünite gibi, bir kabin gibi şehrin belirli noktalarına yerleştirdiğinizde 7 den 70'e herkesin hizmet alabileceği, internet kullanımını bilmese bile bir tuşa basıp çözüm masasıyla irtibat kurabilecek bir merkez. Beraberinde engelli araçların şarj olabileceği ve vatandaşın mobil cihazlarını şarj edebileceği çok yönlü bir proje hazırladık. Başvuru aşamasındayız. 16'sına kadar teslim edip, çalıştayda konuşmacı olarak anlatacağız" diye konuştu. Taban, şehri verilerle yönetmek istediğini de söyledi.

TEMİZLİKTE RADiKAL ADIM

Temizlik hizmetlerinde de radikal adımlar atan Taban, temizlik şirketiyle sözleşme sona erince bu hizmetlerin belediye tarafından verilmesi yönünde karar aldıklarını dile getirdi. Bu uygulamayla hem temizlik hizmetlerinin kalitesini artırdıklarını hem de belediye gelirini artırdıklarını açıklayan Taban, son sistem 32 aracın 9 milyon lira ödeme yapılarak kredi kullanmadan, öz kaynakla alındığını kaydetti. Araçların borçlarının ocak ayında tamamlanacağını söyleyen Taban, temizlik konusunda farkındalık oluşturmak için kampanyalar yaptıklarını, bu amaçla protokolle birlikte caddelerden çöp topladıklarını aktardı.

İKİNCİ OYLAT GELiYOR

İlçedeki turizm çalışmalarına da değinen Taban, Oylat'ta şu anda 300 bin konaklama olduğunu, bunu en az 1 milyon olacak şekilde artırmak için çalıştıklarını vurguladı. Tarihi değerleri de gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Taban, İnegöl'ün Osmanlı dönemi fatihi Turgut Alp'in türbesinin bulunduğu alanda, 11 dönüm arazi üzerinde bir proje hazırladıklarını söyledi. 2 milyon TL tutarında bir proje olacağını kaydeden Taban, şu bilgileri verdi: "Biz İshan Paşamız, Turgur Alpimiz, Kestel'e dahil olsa da Geyikli Baba, Osmanlı'nın ilk şehidi Bay Kocamız, Osmanlının ilk fethettiği kale olan Kulacahisar için Uludağ Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Beraberinde 5 ayrı höyük var. Bu höyüklerin de turizm değerine dönüştürülmesi için özellikle akademisyenler tarafından incelenmesini talep ettik. Evliya Çelebi Yolu, İpek Yolu'dur bunları da projelendiriyoruz."

Öte yandan İnegöl'de yeni bir sıcak su kaynağı bulunduğunu müjdeleyen Taban, "İkinci bir Oylat doğabilir. Tüm testleri yapıldı, kuyular lisanslandı. İstanbul Üniversitesi bu şifalı sudur raporunu da sunmuş oldu. İnşallah yatırımcılarıyla birlikte yeni bir Oylat geliyor" açıklamasını yaptı.

MOBiLYANIN KALBi

Mobilya sektörünün İnegöl ekonomisinin lokomotifi olduğunu hatırlatan Taban, "Mobilyada yapılacak her türlü oluşumun yanında yer almaya hazırız. Şehrimizde çok ciddi bir dönüşüm var. Şehre ilk girdiğinizde mobilya mağazalarını görüyorsunuz. Kümelenmeler olduğunu görüyorsunuz. Şehir giderek açık mobilya şehir müzesine dönüşmeye başladı. Türkiye'de mobilya dendiğinde en önemli merkez İne-göl. Tasarımsal, fonksiyonel ve son dönemdeki dijital süreçte akıllı mobilyalar anlamında ortaya koyduğumuz değerler mobilyanın cazibesini her zaman canlı tutmayı başardı. Hedefimiz, dünyada mobilya başkenti olmak" dedi.

ORTAK AKIL VURGUSU

Kent yönetiminde ortak akıl vurgusu yapan Taban, "Bir belediye başkanı her konuda uzman olamaz. İnegöl Belediyesi'nin şu an 23 ayrı müdürlüğü var. Bu da 23 ayrı ihtisas alanı demek. Başta çalışma arkadaşlarımız, akabinde şehrin dinamikleri, vatandaşlarımız, bu konuda uzmanlıkları olan tüm kurum, kuruluş ve kişilerden istifade etmek istiyoruz. Ortak aklı üst akla çevirerek şehrimize değerli işler yapmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Vatandaşların daha katılımcı olması, şehrini sevmesi, aidiyet duyması adına bazı adımlar attıklarını belirten Taban, "Öncelikle vatandaşımızın bu kurumsal yapıya çok daha kolay erişebilmesi adına bir çağrı merkezi oluşturduk. Aradığınızda 5 saniye içerisinde telefonunuzun cevaplandığı bir yapıdan bahsediyorum. Türkiye'de böyle bir kamu kurumu yok. Proje ofisimizi ve ar-ge merkezimizi hayata geçirdik. Vatandaşımızın fikirlerini düzenli olarak topluyoruz. Arkadaşlarımızla beraber değerlendiriyoruz" dedi.

ÜRETEN ÇİFTÇİLER KOOPERATİFİ

Tarımla ilgili çalışmaları da anlatan Taban, ilçedeki en önemli sorunlardan birinin depolama olduğunu kaydetti. 220 bin ton üretim olduğunu ancak 25 bin tonluk depolama imkanı bulunduğunu ifade eden Taban, "Buradan hareketle vatandaşımızın üretmiş olduğu ürünü daha değerli satabilmesi için depolama alanı oluşturmaya karar verdik. Soğuk hava tesisi ile ilgili başvurumuzu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na (TKDK) yaptık. Projemiz onaylandı. 6.5 milyon TL'lik projenin yüzde 50'sini TKDK verecek. Tesisin ihalesini de 2020'nin başında gerçekleştireceğiz. Beraberinde bir paketleme ve kurutma tesisi de yapmak istiyoruz" diye konuştu. Tarımda en önemli ikinci sorunun ise pazarlama olduğuna dikkat çeken Taban, bu amaçla üreten çiftçiler kooperatifini kurduklarını, şu anda 200 civarında üyeleri olduğunu belirterek, İnegöllü çiftçileri kooperatife sahip çıkmaya davet etti.

'MARKALAŞMA ÖNEMLİ'

Markalaşmanın önemine de işaret eden Taban, "Bursa'da şeftali üretiminin yüzde 55'i İnegöl'de yapılıyor. Çilekte en son hasat İnegöl'de yapılıyor. Aralık ayında dahi hasat var. Armudun, elmanın kendine has özellikleri var. Türkiye'de tek parçada ekilen en büyük yaban mersini bahçesine sahibiz. Ay çekirdeğimiz, İnegöl alası diye patentli. Coğrafi işaret süreci devam ediyor. İnegöl köftesinde coğrafi işaret var. İnegöl pırasasının coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Değerlerimizin farkına varıp bunları da artırmamız lazım" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.