Hava Durumu

Sosyal medya fenomenlerine kötü haber! Artık yasak...

Ticaret Bakanlığı, sayıları 60 bini geçen influencer'ların yaptığı reklam içerikli paylaşımlara düzenleme getirdi. Ürün tanıtımı yapan reklam ve sponsorlukları belirtecek.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2021 09:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2021 09:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sosyal medya fenomenlerine kötü haber! Artık yasak...

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de sayısı 60 bini geçen influencer'ların yaptığı reklam içerikli paylaşımlara düzenleme getirdi.

Buna göre ürün tanıtımı yapılırken reklam, sponsor, işbirliği, hediye olduğu vurgulanacak, sesli, görsel, yazılı örtülü reklam yapılamayacak.

Test edilmeyen ürünlerin reklamı yasaklanırken, tanıtım ürünleri satın almış gibi gösterilemeyecek. Eczacılar ile sağlık kuruluşlarının sunduğu ürün ve hizmetler tanıtılamayacak. Ticari reklamda filtreleme, efekt olduğu belirtilecek.

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği kapsamında hazırlanan kılavuza göre, sosyal medyada reklam yapan, yaptıran bu kılavuza uymak zorunda kalacak.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre YouTube ve Instagram TV'de video paylaşımlarında "daha fazla oku" gibi alanı tıklamak zorunda bırakmadan "Bu video reklam, ücretli işbirliği içermektedir. Hediye olarak aldım" ifadelerinden en az birine yer verilecek. Reklam yapanların hediye gelen tanıtım amaçlı kullandığı ürünleri kendi satın almış gibi göstermeleri de yasaklandı.

SAĞLIK ÜRÜNÜNE DİKKAT

Doktor, diş hekimi, veteriner hekim ve eczacılar ile sağlık kuruluşları tarafından sunulan mal veya hizmetlere yönlendirmede bulunulmayacak, bu mal ve hizmetlerin tanıtımı yapılmayacak.

HİKÂYEDE ETİKET KULLANILACAK

Snapchat ve Instagram hikâyeleri gibi içeriğin yalnızca kısa süreliğine görülebildiği reklamlarda, paylaşım süresince reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biri ile birlikte "#Reklam/ Tanıtım, #Sponsor, #İşbirliği, #Ortaklık " gibi etiketler kullanılacak. Etiket ve açıklamalarda paylaşımda kullanılan renkler, arka fondan ayırt edilebilir nitelikte, okunur büyüklükte olacak. Devlet tarafından test edilmemiş ürünlerin reklam verilmesi de yasaklandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.