Hava Durumu

Soylu: Acil durum yönetimine geçtik!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koronavirüse karşı alınan tedbirlerin sonuç vermeye başladığını söyledi. Soylu, bakanlığının Covid-19 salgını nedeniyle 7/24 alarmda kalmayı gerektiren 'Acil durum' yönetimine geçtiğini belirterek bazı ülkelerde ortaya çıkan 'ikinci dalga' ihtimaline karşı yeni kısıtlamalara da başvurulabileceğini söyledi. Öte yandan Soylu, "Emniyet güçlerinde hastalığa yakalanlar var ama sürekli son dakika olarak günemde getirmek istemiyoruz. Polis teşkilatımızda bir kaybımız var" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2020 20:46
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2020 20:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Soylu: Acil durum yönetimine geçtik!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'deki koronavirüs salgınında alınan tedbirlerle ilgili son durumu açıkladı.

"40 MİLYON KİŞİ FİİLEN SOKAĞA ÇIKAMIYOR"

Büyükşehir merkezlerinde kısıtlamalara genel olarak uyulduğunu, sorunun şehirlerin çeperlerinde kaldığını vurgulayan Soylu, "Şu anda Türkiye nüfusunun neredeyse yarıya yakını, 40 milyon kadarı fiilen sokağa çıkmıyor zaten; ya yaş sınırı ya da rahatsızlıkları nedeniyle, sıkı önlemlere devam etmek zorundayız" dedi.

YENİ ALINAN TEDBİRLER

Yetkinreport'un sorularını yanıtlayan Soylu, yeni önlemlere örnek olarak İzmir Karşıyaka'da ana caddenin yaya gezmesi dahil olmak üzere kapatıldığını, İstanbul Bağcılarda bir binanın tam karantinaya alındığını verdi.Soylu sözlerini şöyle sürdürdü:"Acil Durum yönetimi çerçevesinde Güvenlik Acil Durum Merkezinde büyük şehirlerdeki meydanlar, ana caddeler gibi toplanma merkezlerinde gruplar görünce hemen müdahale ediyor ekiplerimiz. Ayrılmaları gerektiğini anlatıyor, gerekirse ceza kesiyor, ama müsaade etmiyoruz. Büyük ve orta ölçekli şehirlerin merkezlerinde genel olarak kurallara riayet yüksek; insanlar evlerine çekildi. Yine de istisnai durumlarda özel önlemler alıyoruz. Örneğin, İzmir Karşıyaka'da ana caddeyi kapattık; yaya gezmeleri dahil. Sorun şehirlerin çeperlerinde, dış mahallelerinde; şimdi oralara yoğunlaşıyoruz. Bazı ilçe, mahalle, köy ve mezralardaki karantina uygulamalarından sonuç almaya başladık. Ama şehir merkezlerinde de karantina uygulamaları var. Örneğin, İstanbul, Bağcılar da bir binayı tamamen karantina altına aldık. Sürecin başlangıcından bu yana 212 bin işyerinin kapattık. Bunlar sosyal temasın azaltılması, sosyal mesafenin artırılması için gerekliydi."

"YENİ KISITLAMALARI DEVREYE ALABİLİRİZ"

Sokağa çıkma yasağıyla ilgili de konuşan Soylu, "Şu anda sokağa çıkma kısıtlamasının genel nüfusa yaygınlaştırılmasına gerek duyulmuyor. Zaten 25 milyon nüfus 20 yaşın altında, 8 milyon 65 yaşın üzerinde. Buna rahatsızlıkları nedeniyle, öteden beri evden çıkamayanları kattığınızda 40 milyona yakın bir nüfus zaten fiili sokağa çıkma yasağında. Ayrıca kendini sakınmak için gönüllü olarak mecbur kalmadıkça evden çıkmayan milyonlarca kişi var. Böyle devam edebilirsek ihtiyaç kalmayabilir ama yine de her ihtimale karşı hangi yeni kısıtlama adımları atacağımız belli. Ben doktor değilim ama bize verilen bilgilere göre, bazı ülkelerde salgının ikinci dalgası başladı. Bu dalganın Türkiye'ye gelme ihtimaline karşı da yeni adımları devreye alabiliriz."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koronavirüs salgınıyla ilgili tv100 ekranlarında açıklamalarda bulundu.

Koronavirüsle ilgili "Dünyada yeni bir durumla karşı karşıyayız" diyen Bakan Soylu, "Bu durum karşısında şaşıran, dağılan, alt yapısı yetmeyen ülkeler var. Ortada bir belirsizlik var. Biz Türkiye olarak öncelikle 4 ana mesel belirledik. 1- Kamu düzeninin ayakta kalması, 2- Bu durumun kendi odağı Sağlık sistmeinin ayka kalması ve sürdürülebilir olması, 3- Üretim ve tedarik zincirini aksamadan devan etmesi, 4- Sosyal izolasyon ve sosyal mesafe. Türkiye'nin kamu düzeninde en ufak bir sorun söz konusu değil. Dışarıda attığımız adımlar da Türkiye kendi sürecini kendi etkinliğini sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE SADECE KENDİ TEDARİK ZİNCİRİNİ YÜRÜTMÜYOR"

Türkiye'nin sağlık sisteminden övgüyle bahseden Soylu, "Türkiye'nin sağlık sistemiyle ilgili olarak; Amerikayı görüyoruz, Avrupayı da görüyoruz, Oysa Türkiye bu meseleyle karşı karşıya kaldığından itibaren sağlık sisteminde alt yapıyı en iyi şekilde yürüyor. Türkiye sadece kendi tedarik zincirini yürütmüyor. Türkiye dünyaya da ihracata devam ediyor." dedi.

"OHAL KESİNLİK OLMAZ DEMEM"

OHAL'le ilgili soruya da yanıt veren Soylu, "Yarın bu kesinlikle olmaz dememiz elbetteki mümkün değil.Mantıklı da olmaz. Önemli bir süreç yürütülmektedir. Biz ne Çin, ne de İran değiliz. Hepsi yanı başımızda. 212 bin işletmemizi bir anda kapattık. 20 yaş altındakilerle ilgili zaten okullar tatil. Diğer Tarım işçileri vs ilgli bir istisna getirildi. Hareketlilik en düşük seviyeye indirildi. Gerek 20 yaş altı gerek 65 yaş üstü istisnalar hariç bu sürece uyuyor." şeklinde konuştu.

"POLİS TEŞKİLATIMIZDA BİR KAYBIMIZ VAR"

Emniyet teşkilatındaki koronavirüs vakalarıyla ilgili soruya yanıt veren Soylu, "Emniyet güçlerinde hastalığa yakalananlar var ama sürekli son dakika olarak gündemde getirmek istemiyoruz . Bu konuyla ilgili bir sayı gündeme getirdik. Bunlar yüksek sayılar değil. Polis teşkilatımızda bir kaybımız var. Ne geri gönderme merkezlerimizde ne de geçici barınma merkezlerimizde tek bir vaka yok." dedi.

"ZORUNLU YARDIM DİYE BİR ŞEY OLMAZ"

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Biz Bize Yeteriz Türkiyem" sloganıyla başlatılan kampanyaya, polislerden zorunlu yardım toplanması gibi bir durumun olmadığını bildirdi.

Soylu, Twitter hesabından "Milli Dayanışma Kampanyası için Emniyet'te yardım tarifesi belirlendi" iddialarına ilişkin paylaşımda bulundu.

Bakan Soylu, "Polis zaten bu süreçte gecesini gündüzüne katarak çalışıyor, her dönem fedakarlık yapıyor. Allah onlardan razı olsun. Zorunlu yardım diye bir şey olamaz. Bir ilimizde kendi aralarında yardım duygusuyla yazıya döktükleri bir şey. Onun da doğru bir uygulama olmadığını söyledim zaten." ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.