Hava Durumu

SpaceX bir kez daha uzay tarihine geçecek!

Astronotların, ABD topraklarından uzaya gönderilmesi konusunda Boeing ile SpaceX arasında yaşanan rekabet sonuçlandı. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) göre, SpaceX Uzay İstasyonu astronotlarını taşıma işlemini gerçekleştirecek. Şirket, ilk özel kuruluş olarak tarihe geçecek.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2020 21:25
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2020 21:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
SpaceX bir kez daha uzay tarihine geçecek!

Halihazırda ABD, astronotlarını Rusya'nın Soyuz roketiyle ISS'e gönderiyor. Fırlatma işlemi Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden yapılıyor. Astronotları hem kendi topraklarından hem de kendi roketleriyle uzaya göndermek isteyen NASA, Elon Musk'ın CEO'su olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in bu görevi üstleneceğini duyurdu.

SpaceX Uzay İstasyonu astronotlarını taşıyacak

2014'te NASA, Ticari Mürettebat Programı (Commercial Crew Program) kapsamında, astronotların ISS'e gidiş ve dönüşlerini sağlamak amacıyla Boeing ile 5,1 milyar dolarlık, SpaceX ile de 3,1 milyar dolarlık sözleşme imzalamıştı. Ancak Boeing, Aralık ayında Starliner'ın test uçuşu sırasında yazılımsal hatalarla karşılaştı.

NASA'nın Uzay Mekiği Programı, 2011'de sona ermişti. O günden bu yana Rusya, ABD'li tek bir astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşımak ve geri getirmek için 80 milyon dolardan fazla ücret talep ediyor. Sonradan silinen NASA'nın tweet'ine göre; Boeing ile girdiği uzay yarışından galip çıkan SpaceX, ISS'e astronotları taşıyacak ilk özel şirket olacak. Musk'ın şirketi, bu işi 55 milyon dolara yapacağını belirtiyor.

Önümüzdeki birkaç hafta işler planlandığı gibi giderse, yeniden kullanılabilir Falcon 9 roketi ve Crew Dragon uzay aracı, astronotlar Bob Behnken ve Doug Hurley'i Nisan ayı sonlarında veya Mayıs 2020'de uzaya gönderebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.