Hava Durumu

SpaceX Starlink dünyada büyük kavga çıkaracak

SpaceX Starlink projesi için şimdi 58 yeni uyduyu daha yörüngeye oturttu. Düzenli olarak roket fırlatarak yörüngeye uyduları 60'ar 60'ar oturtmayı planlayan Musk, böylece 40 bin mini uydudan oluşan dev bir ağ kurmuş olacak.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2020 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2020 11:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
SpaceX Starlink dünyada büyük kavga çıkaracak

Musk bu defa SpaceX roketinde, Starlink uydularının yanında, Google Maps görüntüleri için çalışacak 3 adet uyduyu da yörüngeye çıkardı. Bu uydular sayesinde Google Haritalar'ın günde 12 defaya kadar yenileceğini daha önce yazmıştık.

Bu fırlatma, Starlink projesi için ikinci fırlatma olarak kayda geçti. Daha önce 60 uyduyu alçak yörüngeye oturtan Musk, artık dünya yörüngesinde 118 uyduya sahip. Starlink uydularının yörüngede ilk defa dönmeye başlaması ve geceleri gökyüzünde parlamaları, bütün dünyada büyük dikkat çekmişti. Uyduların bu kadar parlak olması ise Musk'ın yeni uyduları "parlamayan" materyalle kaplama kararı almasına neden olmuştu.

Peki, Starlink ne zaman hayata geçecek?

Musk'ın Starlink ağını tam kapasiteyle işletmeye başlaması için, Falcon 9 roketlerini 666 kez uzaya göndermesi gerekiyor. Her fırlatmanın bir aya yakın hazırlık aşaması olduğunu hatırlamak gerekiyor.

Bu da yaklaşık 600-650 aylık bir süreç anlamına geliyor. Bu hesapla, Starlink'in tam kapasiteyle hayata geçmesi 54 yılı bulacak. Fakat elbette SpaceX bu projeyi işletmeye başlamak için 54 yıl beklemeyecek. Dolayısıyla, SpaceX roketlerinin önümüzdeki süreçte, her hafta bir kaç kez havalandığına şahit olacağız.

Peki sizce Starlink projesi, yerel GSM şirketlerine nasıl zarar verecek? yerel GSM işletmecileri bu proje nedeniyle iflasın eşiğine gelebilir mi? SpaceX ve Elo Musk ise bu proje nedeniyle dünya çapında bir iletişim tekeli kurabilir mi? önümüzdeki kısa süreçte, dünyanın bu tartışmayı yaşamaya başlayacağını tahmin edebilirsiniz. Bazı ülkelerin, vatandaşlarına Starlink'i kullanmayı yasaklaması veya mümkünse şehir içi bölgelerde Starlink sinyallerini bozacak yayınlar yapması gündeme gelebilir. Hazır olalım, buralar çok karışacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.