Hava Durumu

Spermleri yok satıyor

Bursa'nın Karacabey İlçesi'ndeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde kurulan At Sperma Laboratuarı'nda, Türkiye'nin en pahalı aygırlarının spermaları dondurularak, yurtdışına ihraç ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2013 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2013 11:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Spermleri yok satıyor

Türkiye'deki ilk ve tek olma özelliğine sahip olan laboratuarda eksi 196 dereceye kadar dondurulan aygır spermaları, yurt içinde ve yurt dışındaki yarış atı yetiştiricilerine bin ile 10 bin lira arasında satılıyor. Geçen yıl 3 aygırın spermaları Fas'a 75 bin dolara satıldı.

Dünyadaki sayılı laboratuarlardan biri konumunda olan At Sperma Laboratuarı’nda görev yapan Nihat Özal, bu laboratuarın kurulma amacının şampiyon yerli damızlık aygırların spermalarını daha uzun süreler kullanmak olduğunu söyledi.

Tesiste bulunan 12 aygırdan 7'sinin spermalarının dondurulabildiğini anlatan Özal, "Yaptığımız analiz sonucunda diğer aygırların spermaları bu işleme uygun değil. Sperma vücut ısısında 37 derecede yaşıyor. Biz ise aygırlardan aldığımı numuneleri belirli bir teknik işlemden geçirerek, spermaları payetlere koyarak, eksi 196 dereceye kadar donduruyoruz" dedi. Geçtiğimiz yıl bu laboratuarda üretilen 3 aygırın dondurulmuş spermasını Fas'a 75 bin dolara ihraç ettiklerini anlatan Özal, "Bir payetin içinde ortalama 50 milyon sperma var. bir kısrağın gebe kalması için yaklaşık 8 payetin nakledilmesi gerekiyor. Bu yılın doz fiyatları ise aygırına göne bin ile 10 bin TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.