Hava Durumu

Süleyman Demirel'e veda günü

Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, son yolculuğuna uğurlanıyor. Ankara'daki ilk tören, Güniz Sokak’taki evinin önünde yapılacak. İkinci tören ise yıllarca görev yaptığı Meclis’te olacak.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2015 07:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2015 07:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Süleyman Demirel'e veda günü
Demirel’in cenazesi bugün saat 07.45’te hastaneden alınacak. İlk tören Güniz Sokak’taki evinin önünde saat 08.00’de başlayacak. 45 dakika sürecek törenin ardından, cenaze yıllarca görev yaptığı TBMM’ye götürülecek.

Güniz Sokak'taki tören için bazı yollar kapatıldı. Yakınları ve sevenleri Güniz Sokak'a koştu.

Saat 07.45'te Süleyman Demirel'in naaşı Güniz Sokak'a götürülmek üzere hastaneden çıkarıldı.

NAAŞINA GÜL YAPRAKLARI

Saat 08:00'de Süleyman Demirel'in naaşı evinin bulunduğu Güniz Sokak'a getirildi. Askerlerin omuzlarında taşınan Demirel'in naaşına gül yaprakları atıldı.

Aile yakınları, eski siyaset arkadaşları Güniz Sokak'ta Demirel'e veda ediyor.

İNSANIN ÖZ BABASI KADAR BİRİNİ SEVEBİLECEĞİNİ ÖĞRENDİM

Törende bir konuşma yapan doktoru Aylin Cesur, Demirel için şunları söyledi: ''Sizden çok şey öğrendim. İnsanın öz babası kadar birini sevebileceğini öğrendim. Veda ederken en derin şükranlarımı sunuyorum. Hayatım boyunca sizden öğrendiklerimi yaşatmaya çalışacağım. Bir tek şey öğrenmedim. Bunu nasıl yapabileceğimi bilmiyorum''

Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Demirel'in 20. yüzyılın 2. yarısına damga vuran çok önemli bir siyasi olduğunu vurgulayarak, "Hiç ödün vermediği konular demokrasi ve hukuk devletiydi" diye konuştu

Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, "Aziz Cumhurbaşkanımım, sevgili abim" diye başladığı konuşmasında, demokrasi mücadelesinde Güniz Sokak'ın önemine dikkat çekti.

İLHAN KESİCİ DUA ETTİ, TEKBİR GETİRDİ

Aile adına ise İlhan Kesici bir dua etti. İlhan Kesici konuşmasının sonunda Süleyman Demirel'in naaşı başında dua ettirdi, tekbir getirdi. Vatandaşlar da tekbire eşlik etti.
Yapılan konuşmaların ardından Kur'an-Kerim okunarak dua edildi.

DEMİREL'İN NAAŞI MECLİS'E GÖTÜRÜLÜYOR

Demirel'in naaşı, Güniz Sokak'taki evinin önündeki ilk törenin ardından ikinci tören için TBMM'ye uğurlandı. Süleyman Demirel için devlet töreni düzenlenecek.

Tören için ilk gelen lider MHP lideri Bahçeli oldu. Arkasından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tören için yerini aldı. Yanyana duran Bahçeli ve Kılıçdaroğlu tokalaştı. CHP ve MHP'li vekiller protokoldeki yerini aldı. CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve Bakanlardan Volkan Bozkır, Veysel Eroğlu da tören için ilk gelen isimler arasında...

İŞTE TÖRENE KATILANLAR

Törene katılanlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis'i açması beklenen CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski başbakanlardan Tansu Çiller, Bakanlar, CHP ve MHP'li vekiller de yer alıyor.

Doktoru Aylin Cesur, Süleyman Demirel'in fötr şapkasını Türk Bayrağı'na sarılı tabutun üzerine bıraktı.

ŞEVKET DEMİREL: DEMİREL NE MUTLU SANA...

Şevket Demirel, kardeşi için şunları söyledi:
Devletimize ve bunu temsil eden organlara teşekkürlerimi arz ederim. Seveni olsun olmasın toplumunun eğitim, sağlık, tarım hepsine el atmıştır. Yaptıklarına karşılık devlet şimdi büyük bir törenle borcunu ödemektedir. 
Demirel ne mutlu sana, ne mutlu Demirel sevenlere...Seni orada bekleyen hizmetler gene memleket için önünde olacaktır, merak etme...
Ailemiz olarak büyük acımız vardır, ruhun şad olsun..
Hz. Mevlana en büyük düğün günüm ölüm günüm demiştir.
Ağlamaya mahal vermeden, imanla edebi yolculuğuna uğurlayacağız.
Cuma namazından sonra Isparta'da İslamköy'de kendisine özel olarak hazırlanmış tepedeki mezarına defnedeceğiz.
Demirel'in hizmetleri bu milletin önünde olacaktır, ruhun şad olsun Demirel...
Bu hizmeti gören herkese teşekkür ediyorum.

"DEMİREL MİLLETİN KALBİNDE HER ZAMAN YAŞAYACAK"

“Ne mutlu sana Demirel, ne mutlu buradaki Demirel sevenlere, devlet sahiplerine” diyen Şevket Demirel, şunları kaydetti:
 “Ruhun aziz olsun. Seni orada bekleyen hizmetler gene memleket için her zaman önünde olacaktır. Merak etme. Ailemiz olarak da büyük acımız vardır. Bütün devletin, bütün milletin acısı hepimizin acısıdır. Hazreti Mevlana “Benim en büyük düğün günüm ölüm günümdür” demiş. Ağlamaya, sızlamaya mecal vermeden dimdik ayakta durarak tıpkı Mevlana’da olduğu gibi imanla, gözyaşlarıyla Demirel’i ebedi istirahatkahlarına tevdi edeceğiz. Buradan sonra cuma namazı, cuma namazından sonra da programda belirttik. Isparta’ya, İslamköy’deki kendisine hazırlanmış olan, kendisine özel olarak tahsis edilmiş olan bir tepedeki, Çalca Tepe’deki mezarına defnedeceğiz. Demirel milletin kalbinde her zaman yaşayacak. Demirel ilkeleri bu memleketin her an önünde olacaktır. Yaşamının her noktasında  Demirel vardır. Ruhun şad olsun Demirel. Bu hizmeti görenlerin hepsine de teşekkür ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada ''Isparta'nın İslamköy'ünden çıktığını hiçbir zaman unutmadı, tam tersine bu özelliğini her fırsatta gururla ifade etti'' dedi.

Devlet adına bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli misafirler, Demirel ailesinin kıymetli mensupları, bu acı günümüzde sizleri hürmetle selamlıyorum. Ebediyete yolculuk etmek üzere biraraya geldiğimiz 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'e bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine, milletimize başsağlığı dileklerimizi tekraren ifade etmek istiyorum. Rahmetli Demirel, yarım asır boyunca siyasetin ve devlet yönetiminin her kademesinde ülkesine değerli hizmetler verdi. Kendisi Türkiye'nin güzel günlerine de, Türkiye'nin karanlık günlerine de şahitlik etmiş canlı bir tarihti. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler, Süleyman Demirel gerçekten her bakımdan kendine has tarzı olan siyaset ve devlet adamıydı. Isparta'nın İslamköy'ünden çıktığını hiçbir zaman unutmadı, tam tersine bu özelliğini her fırsatta gururla ifade etti. Bu vasfı aynı zamanda onun milletiyle güçlü bir bağıydı.

Siyasetle uzun yıllar boyunca uğraşan herkes bilir ki bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Milletin gönlünde yer etmeden böyle bir başarı elde edilemezdi. Bunun için de milletle aynı dili konuşmanız, aynı hissiyatı paylaşmanız gerekiyor. Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan, bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir. Ülke içinde gittiğim pek çok yerde kendisinin ve hizmetlerinin izine rastladığımı özellikle belirtmek isterim. Gerek İslamköy'de bizzat yaptırdığı külliye, gerekse de Güniz Sokak’taki evi bundan sonraki nesillere onu anlatan, onun hatırlarını yaşatan eserler olacaktır. Özellikle belgeleriyle adeta bir arşiv haline gelmiş ve Güniz Sokak'ta da bundan sonra gençliğin, milletin hizmetine sunulabilecek bir gelecek, inanıyorum ki siyasetle ilgilenen veya ilgilenmeyen gençliğimize de yol açacaktır. Bir kez daha ailesinin, sevenlerinin, ülkemizin başı sağolsun diyorum. Allah gani gani rahmet eylesin. Tüm ailesine tekrar başsağlığı dileklerimi, şahsım milletim adına iletiyorum, teşekkür ediyorum" dedi.

Demirel'in naaşı, Meclis'de düzenlenen törenin ardından top arabasına konuldu. Siyasiler, yakınları ve vatandaşların katılımıyla oluşturulan kortej eşliğinde cenaze Kocatepe Camii'ne götürüldü.

Kortej Atatürk Bulvarı, Meşrutiyet Caddesi ve Mithatpaşa Caddesi güzergahını izleyerek Kocatepe Camii'ne ulaştı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.