Hava Durumu

'Süper mutant' masada! Uzmanlar ve DSÖ...

Koronavirüsün tüm uzmanları ve devletleri alarma geçiren, yeni Omicron varyantının etkisinin büyüklüğünü üç ana konu belirleyecek. Bu yeni Kovid varyantının bulaşıcılığı ne kadar güçlü? Bir kişinin bağışıklık savunmasını oluşturan antikorlardan ve T hücrelerinden kaçma konusunda ne kadar başarılı? Enfekte olan bir kişinin hastaneye kaldırılmasını ve muhtemelen ölümüne yol açabilecek ciddi hastalıkları tetikleme şansı nedir?

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2021 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2021 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Süper mutant' masada! Uzmanlar ve DSÖ...

Bilim insanları, Omicron'un ciddi hastalıklara neden olma potansiyeline sahip olduğunu gösteren kanıtlara rağmen, bu kritik derecede önemli sorulara kesin cevaplar bulmak için mücadele ediyor. Edinburgh Üniversitesi'nden Prof Rowland Kao, "Durum çok hassas ve birçok farklı yöne gidebilir" dedi.

Varyant, vücudun anti-virüs savunmalarından ne kadar kolay kaçabiliyor? Bu soruda bilim insanları net. Veriler, Omicron'un bağışıklık sistemini atlamada diğer varyantlara göre bir avantajı olduğunu gösteriyor.

University College London'da Genetik Enstitüsü müdürü Prof Francois Balloux, "Şimdiye kadar öğrendiklerimize göre, diğer varyantlarla karşılaştırıldığında, Omicron'un daha önce enfekte olmuş ve Kovid-19'a karşı bir miktar koruma sahibi insanları yeniden enfekte etme eğiliminde olduğundan oldukça emin olabiliriz" dedi.

Bu nokta Reading Üniversitesi'nden Simon Clarke tarafından da desteklendi. Clarke bu durumu, "Omicron'un mutasyona uğramış sivri uç proteinine antikorlar daha zor bağlandığı için, bağışıklığı aşması daha kolay oluyor" diye açıkladı.

AŞILAR BU VARYANTA KARŞI NASIL BİR ETKİ YAPABİLİR?

Önceki sorular bilim insanlarından oldukça endişe verici yanıtlar aldıysa da, çoğu insan aşıların Omicron'dan koruma gücü konusunda daha iyimser. Imperial College London'dan Prof. Peter Openshaw, "Bu varyantın aşılardan tamamen kaçması pek olası değil. Sahip olduğumuz aşılar, bir dizi başka varyanta karşı oldukça etkili ancak aşılananlarda koruma derecesini belirlemek için daha fazla laboratuvar ve saha verisine ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

OMİCRON ENFEKSİYONUNUN HASTANEYE YATIŞA VEYA ÖLÜME YOL AÇMA OLASILIĞI NE KADAR?

Bu, yanıtlanması en zor soru çünkü Omicron, ciddi hastalıklara neden olma yeteneği hakkında detaylı bilgi sahibi olunamayacak kadar yeni. Bununla birlikte, erken kanıtlar iyimserlik için bazı temeller veriyor. Balloux, "Omicron enfeksiyonu vakalarının sayısı, bu aşamada benzer sayıda Alfa veya diğer varyantlarla beklediğimiz hastaneye yatış oranlarına ulaşmıyor" dedi.

Öte yandan, varyantın daha fazla insanı enfekte etme yeteneği konusunda bir fikir birliği var gibi görünüyor.

Balloux, "Hala yüksek oranda hastaneye yatışlar görebilir, bu da bir ülkenin sağlık hizmeti üzerinde baskı yaratır" dedi.

DSÖ 'HENÜZ ÖLÜM YOK' DEDİ ANCAK UYARDI

DSÖ, Omicron 'süper mutant' Kovid suşundan henüz kimsenin ölmediğini açıkladı.

Öte yandan kurum, varyantın ne kadar bulaşıcı olduğunu, daha ciddi hastalıklara neden olup olmadığını ve buna karşı tedavilerin ve aşıların ne kadar etkili olduğunu belirlemenin haftalar alabileceğini söyleyerek uyarıda bulundu.

DSÖ acil durum direktörü Michael Ryan, "İnsanların ihtiyaç duyduğu cevapları bulacağız" dedi.

DSÖ Cuma günü yaptığı açıklamada, Omicron ile ilgili herhangi bir ölüm raporu kaydedilmediğini ancak yeni varyantın yayılmasının, önümüzdeki birkaç ay içinde Avrupa'daki Kovid vakalarının yarısından fazlasına neden olabileceği konusunda uyarılara yol açtığını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.