Hava Durumu

Sürece güveniyorsanız neden karakol yapıyorsunuz?

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bütün halkımıza ve herkese dikkatli olmalarını, provokasyonlara karşı duyarlı olmaları çağrısı yapıyorum" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2013 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2013 13:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sürece güveniyorsanız neden karakol yapıyorsunuz?

BDP Genel Başkanı Demirtaş, bir televizyona yaptığı açıklamada, Lice'deki olayla ilgili sorumluların ortaya çıkarılarak, yargılanması gerektiğini belirterek, yeni karakol inşaatını köylülerin protesto ettiğini, insanları demokratik haklarını kullanabilmesi gerektiğini söyledi.

BDP olarak bu süreci insanlar özgürce fikirlerini ortaya koyabilsin diye desteklediklerini kaydeden Demirtaş, bu dönemde 134 yeni karakol yapımına başlanmasının mantığının olmadığını savundu.

Selahattin Demirtaş, "Madem ki sürece güveniyoruz, barışı getireceğiz bu topraklara ve hükümet bu konuda ciddi hazırlık içerisinde olduğunu söylüyorsa, somut olarak görmüş değiliz ama, 134 yeni karakola parasını niye yatırıyor? Köyün altyapısı, suyu kanalizasyonu yok. Fakat 2 karakol yapılıyor. O yatırım yapılacağına bundan sonra alt yapı, üstyapı yatırımları yapılmalı" diye konuştu.

Eğitime, istihdama dönük yatırımlar olması gerektiğini kaydeden Demirtaş, şöyle devam etti:
"BDP olarak hükümetin bu politikalarını elbetteki eleştireceğiz. Biz partililerimize ilk dakikadan beri dikkatli olmalarını, provokasyona gelmemeleri çağrısını yapıyoruz. Protesto bir haktır, devletin bunun önünü açması lazım. Engelleyici bir tutum içerisinde olmamalıdır. Lice'de insanlar arkalarından vurulmuştur.
Karakol inşaatlarının ne acelesi var? Bu kritik süreçte partililerimiz demokratik haklarını kullanacaktır ama provokasyonlara karşı dikkatli olacaktır. Bütün halkımıza ve herkese dikkatli olmalarını, provokasyonlara karşı duyarlı olmaları çağrısı yapıyorum.

Asıl provokasyonlarını önleyecek şey hükümetin sağduyulu açıklamaları ve bu konuda sürecin ilerlemesine dönük somut pratik adımlar olacaktır. Provokasyonları önlemek hükümetin ve devletin görevidir. Halkı provokatörlükle suçlamak hükümete yakışmaz. Sağduyu isteniyorsa, hukuk işletilmelidir. İnsan haklarına saygılı olunmalıdır. Süreç işletilmek isteniyorsa, hükümet olayın üzerine gitmelidir."

Kışanak: "Halkımız provokasyonlara gelmemeli"

Bu arada, yaşanan arbedede hayatını kaybeden Yıldırım'ın cenazesi, aralarında BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat'ın aralarında bulunduğu grup tarafından konvoyla Diyarbakır'a getirildi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ailesinin isteği üzerine Medeni Yıldırım'ın cenazesinin Diyarbakır'da defnedileceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Fakat şunu söyleyeyim bu olay örtbas edilebilecek bir olay değil. Bütün köylüler tanık, yaşananlar ortada. Sivil savunmasız insanlar en demokratik hakları olan gösteri hakını kullanmıştır. Basın açıklaması yapıp, basın açıklaması bittikten sonra dağılmak üzereyken üzerlerine ateş açılmıştır. Bunu hiçkimse çarpıtmasın. Kaymakam, vali bu olayın üstünü örtmeye kalkmasınlar, hepsi altında kalırlar."

Diyarbakır Devlet Hastanesinde yapılacak otopsiden sonra Yıldırım'ın cenazesi, ailesinin isteği üzerine yarın Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Öte yandan, akşam saatlerinde Lice Devlet Hastanesi önünde yoğunluk yaşanırken, cenazenin götürülmesinin ardından ilçede ve köyde durumun sakin olduğu bildirildi.

"Halkımız, sağduyusunu korumalı ve provokasyonlara gelmemelidir"

Kışanak, yaptığı yazılı açıklamada, "Savaş değil barış istiyoruz" pankartı taşıyan bir grubun, Lice'nin Kayacık köyünde yürüyüş gerçekleştirdiğini ve yeni karakol yapılmasını protesto ettiğini, bunun ardından dönenlerin üzerine bizzat hedef gözetilerek askerlerce ateş açıldığını iddia etti.
Bir kişinin açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini, 3'ü ağır 10 kişinin ise yaralandığını bildiren Kışanak, bunlardan tamamının ateşli silahla yaralandığını öne sürdü."Köylülerin üzerine ateş açılmasının bir cinayet, katliam girişimi ve provakasyon olduğu" değerlendirmesinde bulunan Kışanak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Tek amacı karakol inşaatını protesto etmek olan bir halkın üzerine ateş açılmış olması resmen bir katliam girişimidir. Halkımız, sağduyusunu korumalı ve provokasyonlara gelmemelidir. Ancak şu da bilinmelidir ki bu alçakca saldırının hesabı sorulacaktır. Bu kanlı saldırıyı gerçekleştirenler, emri verenler, bu provokasyonu tertipleyenler derhal yargı önüne çıkartılmalıdır. Vali, kaymakam, komutan bu saldırının doğrudan sorumlusudur. Derhal görevlerinden alınmalıdır."

Olaydan hayatını kaybeden Medeni Yıldırım'a rahmet, ailesine de başsağlığı dileyen Kışanak, yaralılara da acil şifa temennisinde bulundu.

BDP'li Tan: "Eylemler sürece katkı sağlamaz"

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da, Lice'de yaşanan olaylara ilişkin, "Bu tip karakol eylemleri ve benzeri eylemler sürece katkı sağlamaz. Sürece katkı sağlayacak eylemler, protestoların tamamı siyasi, fikri ve demokratik çerçevenin içerisinde kalmalı" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.