Hava Durumu

Suriye'de flaş gelişme

Şam yönetimi Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin bölgede araştırma yapmasına izin verdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2013 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2013 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Suriye'de flaş gelişme

Suriye yönetiminin BM heyetine, Şam'da kimyasal silah saldırısı düzenlendiği belirtilen bölgede, inceleme yapma izni verdiği bildirildi.

Suriye’de yüzlerce insanın ölümüne neden olan kimyasal saldırı sonrası Ankara, Moskova ve Washington, olayın meydana geldiği alanda BM yetkililerin  inceleme yapmasına izin için yoğun temas sürdürüyordu. Esad yönetimi ise bu araştırmanın yapılmaması için ayak sürüyordu.  Özellikle son 24 saatte başkentler arasında yoğun telefon diplomasisi yaşandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile görüştü. ABD Başkanı Barack Obama da İngiltere Başbakanı James Cameron ile Suriye'deKİ gelişmelerle ilgili yaklaşık 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı.  İngiltere başbakanlık sözcüsü, iki liderin tüm seçenekleri ele aldığını duyurdu.

İRAN’DAN ‘KIRMIZI ÇİZGİ’ UYARISI

Bir yanda bu görüşmeler sürerken Malezya'da bulunan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in Başkan Obama'nın savunma bakanlığından bütün seçenekler için hazır olunmasını istediğini, kendilerinin de her türlü seçeneğe hazırlıklı olduğunu söylemesi Şam yönetimi üzerindeki baskıyı biraz daha artırdı.

ŞAM'A YAKIN MARKAJ

Şam yönetimi üzerindeki yakın markaj bugün akşam saatlerinde sonuç verdi. Şam'da bulunan BM yetkilerinin kimyasal katliamın yaşandığı bölgede inceleme yapmasına izin çıktığı bilgisi haber merkezlerine ulaştı. Suriye yönetiminin, BM heyetine, Şam'da kimyasal silah saldırısı düzenlendiği belirtilen bölgede, inceleme yapma izni verdiği bildirildi.

Şam yönetimi, uzun süredir kimyasal saldırının sorunluluğun kendilerinde olmadığını öne sürerken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün yaptığı açıklamada, Şam'ın incelemeye derhal izin vermesi gerektiğini aksi halde zımmen bu suçu kabul etmiş olacağına vurgu yapmıştı.

NE OLMUŞTU

21 Ağustos Çarşamba günü Suriye rejiminin Şam yakınlarında sivillere karşı kimyasal silah kullanılmış ve çoğu kadın ve çocuk bin 300 kişi hayatını kaybetmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.