Hava Durumu

Suriye'ye yeni operasyon olur mu? Çavuşoğlu açıkladı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Terör örgütü topraklarımıza saldırıyor. ABD ve Rusya teröristleri 30 km güneye çekme sözünü tutmadı. Kendi güvenliğimiz için gereken neyse yapacağız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2021 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2021 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Suriye'ye yeni operasyon olur mu? Çavuşoğlu açıkladı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres, Ankara'da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bir gazetecinin, Suriye'ye yeniden bir askeri operasyon düzenlenmesine ilişkin sorusuna Çavuşoğlu, son dönemde Suriye'de Türk güvenlik güçlerine yönelik saldırılar ile Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyinden gerçekleşen saldırıları hatırlatarak yanıt verdi.

YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Türkiye'ye roket atma menzilinin yaklaşık 30 kilometre olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Biz Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattıktan sonra da diğer Suriye'nin kuzey doğu bölgesindeki harekatlarımızda da Amerika ve Rusya'yla bir mutabakata varmıştık. Her iki ülke de bu bölgedeki teröristleri en az 30 kilometre güneye çıkaracaklardı" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Rusya'nın 'Tel Rıfat ve Menbiç'teki teröristleri bu bölgelerden uzaklaştırması gerektiğini' savunarak şunları söyledi:

"Bu sözler maalesef tutulmadı. Dolayısıyla son yapılan saldırılarda, bu bölgede sivillere yönelik ve bize yönelik saldırılarda da Rusya'nın da ABD'nin de sorumluluğu var. Çünkü sözlerinde durmadılar. Şimdi bunlar sözlerinde durmadığına göre, bu teröristler burada olduğuna göre ve saldırılarını artırdığına göre bizim de yapmamız gereken, kendi göbeğimizi kendimiz kesmektir. Biz de gerekeni yapacağız, bu bölgelerden bu teröristlerin temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız."

ABD'nin Suriye'de hayatını kaybeden Türk güvenlik güçlerine yönelik taziye açıklamasına da değinen Çavuşoğlu, "Şimdi ABD açıklama yapıyor, müttefikimize Suriye'den gelen saldırıları kınıyoruz diyor. Peki bu silahları kim veriyor bu teröristlere, kim eğitiyor bunları? Sen eğitiyorsun, sen silah veriyorsun. Sonra da göstermelik bir kınama açıklaması yapıyorsun. Burada samimiyetsizlik apaçık ortadadır" ifadelerini kullandı.

Ankara, YPG'yi, PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG'nin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara'nın bu tezini kabul etmiyor. Ankara, YPG/DSG'ye silah verilmesine de sert şekilde karşı çıkıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.