Hava Durumu

Süt sektörünün genç üreticilere ihtiyacı var

Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, IFCN Dairy Research Network (Uluslararası Sütçülük Araştırma Bilgi Ağı) tarafından düzenlenen Süt Forumu'na konuşmacı olarak katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2021 09:33
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2021 09:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Süt sektörünün genç üreticilere ihtiyacı var

Sürdürebilir tarım için genç çiftçilerin önemini vurgulayan Yiğitbaşı, "Süt üretimi iklim krizinden olumsuz olarak etkileniyor. İnek başına süt veriminin artması sera gazı emisyonlarını azaltmak için en önemli araç. Türkiye'de süt üretimi 1970'lerden bu yana hayvan başına yıllık 500 kilogram seviyesinden 3 bin 158 kiloya ulaşırken; Türkiye'de süt üretiminin halen Avrupa'nın gerisinde olduğu görülüyor. Sütte verimliliğin artması için süt çiftçilerinin farkındalığının artırılması ve bilinçlendirilmesi; eğitim çalışmalarının çeşitlendirilmesi ve teknolojinin kullanımıyla teknik ekipmanların güçlendirilmesi önemli" dedi.

"Ülkemizde üretilen sütün yüzde 66.4'ü 1 - 9 ineğe sahip, yüzde 29.8'i ise 10 - 49 ineğe sahip süt üreticilerinden geliyor. Bizler için en önemlisi genç çiftçileri süt üreticiliği için ikna edip tarımı sürdürülebilir kılmak" diyen Yiğitbaşı, "Özellikle son yıllarda tarım sektöründe yaş ortalaması yükseliyor. Yapılan araştırmalar, üreticilerin yarıdan fazlasının 50 yaşın üzerinde olduğunu gösteriyor. Sektörün yenilenmesi, teknolojinin süreçlere daha fazla dahil edilmesi, farklı görüş açılarıyla zenginleşmesi için süt sektörünün genç üreticilere ihtiyacı var. Tarımın geleceği için sürdürebilirlik büyük bir öneme sahip" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.