Hava Durumu

Taksim alev alev

Gezi Parkı’ndaki direnişin 15. gününde polis sabah saatlerinde Taksim Meydanı’na operasyon düzenledi. Polise, eylemciler karşılık verdi. Akşam saatlerinde ise polis daha sert bir müdahalede bulundu. Taksim Meydanı havai fişek, gaz ve alevler altında kaldı

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2013 08:15
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2013 08:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Taksim alev alev

Polis, 1 Haziran’da çekildiği Taksim Meydanı ve çevresine sabah 07.30 sıralarında yeniden girdi. Yüzlerce çevik kuvvet ekibinin, TOMA’lar eşliğinde barikatları aşarak meydana girmesi ortamı gerdi. Polisler AKM ve anıttaki pankartları sökerken, Talimhane çevresinde çatışmalar patlak verdi.  Meydana çıkan polis ekipleri anonslarla gerginliği yatıştırmak için sık sık çağrı yaptı.

Ekipler, amaçlarının meydandaki pankartları kaldırmak olduğunu ve Gezi Parkı girilmeyeceğini belirten duyurular yaptı. AKM önünde toplanan Taksim Dayanışması’nın bazı üyeleri de, Gezi Parkı’ndaki arkadaşlarını marjinal grupların oyununa gelmemeleri yönünde uyardı.  Polisle eylemciler arasında pazarlıklar sürerken Tarlabaşı Bulvarı’ndaki barikatın arkasında mevzilenen bir grup polisle çatıştı. Sosyalist Demokrasi Partisi’nin flamalarını taşıyan 20-30 kişilik grup, barikat arkasından polis ekiplerine taş, motolofkokteyli ve havai fişek atarken, polis, gruba gaz bombalarıyla karşılık verdi. TOMA’lar da grubun üzerine tazyikli su sıktı.

Yaklaşık 30 gösterici ile polis arasındaki bu çatışma yaklaşık 3 saat sürdü. Müdahaleler esnasında bazı kişiler çivili tahtaları TOMA’ların lastiklerinin altına koyarken, bir göstericinin de TOMA’nın altına girmesi dikkat çekti. Alev alan bir TOMA da diğer TOMA’nın su sıkmasıyla söndürüldü.

TOMA’ya karşı insan zinciri

Talimhane girişinde yaşanan çatışma sırasında Gezi Parkı’ndaki eylemcilerin çok büyük bir bölümü, polise karşı herhangi bir müdahalede bulunmadı. Yaşananları parktan sloganlar atarak izleyen gruptan bazı kişiler çatışmanın sona ermesi için TOMA’larla göstericiler arasında insan zinciri oluşturdu. Bu sırada kurulan barikatlar da iş makineleri tarafından kaldırıldı ve yollar trafiğe uygun hale getirildi. Çatışma sona erse de meydandaki gerginlik devam etti.

Gezi Parkı’nda Taksim Dayanışması’nın basın açıklaması yaptığı sırada, polis merdivenlerde bekleyen gruba da müdahale etti. Parka doğru kaçan gruba atılan gaz bombaları partaki çadırların arasına isabet etti. Parktakiler gazdan etkilenirken, yaralıların taşındığı revirde de büyük bir panik yaşandı.  İstanbul Tabip Odası Baskanı Prof. Dr. Taner Gören de gazdan etkilenenler arasındaydı.
Taksim Meydanı’nda sabah saatlerinden itibaren polisle göstericiler arasında süren çatışmalar, saat 18.00 sıralarında azaldı. Elmadağ ve Dolapdere arasındaki barikatların iş makinesiyle kaldırılmak istenmesi üzerine göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşandı.

Polise taş ve demir bilyeyle saldıran göstericiler, emniyet güçlerinin attığı biber gazlarını, içi suyla dolu çöp konteynerine atarak, etkisiz hale getirdi. Taksim Meydanı’nda bulunan ve önceki günlerdeki gösteriler sırasında tahrip edilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir minibüs de ateşe verildi. Minibüsün söndürülmesinde TOMA’nın müdahalesinin yetersiz kalması üzerine alana itfaiye çağrıldı. İtfaiye aracı gelmeden minibüs bir grup gösterici tarafından yangın tüpleriyle söndürüldü.

Akşam meydan boşaltıldı

Akşam saatlerinde Taksim Cumhuriyet Anıtı çevresinde gün boyu güvenlik önlemi alan çevik kuvvet, buradan ayrılarak, AKM önüne geçti. Polisin çekilmesiyle bazı göstericiler, Cumhuriyet Anıtı’na tekrar bayrak ve flama astı, göstericiler anıtın etrafında toplanmaya başladı. Gündüz saatlerinden beri alanda bulunan göstericilerin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı da alana çıktı. Her şey normal görünürken polis, saat 20.20 sıralarında yeniden müdahaleye başladı. AKM önünden Atatürk heykeline kadar inen polis İstiklal Caddesi, Talimhane, Sıraselviler, Tarlabaşı olmak üzere Taksim’in tüm ara sokaklarına gaz bombası ve TOMA’larla ve biber gazıyla müdahale etti. Saat 21.00 sıralarında Taksim Meydanı’na tekrar çıkan göstericiler, polise havai fişek atmaya başladı. Polis ise yine biber gazı ve tazyikli suyla karşılık verdi. Taksim Meydanı akşam saatlerinde boşaltıldı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.