Hava Durumu

Tarihi mirasta büyük ödül Bursa'ya

Alanında Türkiye’nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan ve gerek Bursa, gerekse Anadolu’nun pek çok şehrindeki tarihi miras projelerinde imzası bulunan Tarihi Kentler Birliği (TKB), bu yılki TKB Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’ne Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni layık gördü.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2012 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2012 13:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Tarihi mirasta büyük ödül Bursa'ya
Tarihi Kentler Birliği Aksaray Buluşması, hafta sonu gerçekleştirildi. Birliğe üye 300’e yakın belediye ve kamu kurum temsilcisi ile ilgili meslek örgütlerinden temsilcilerin katıldığı toplantıda, 2012 yılı Proje ve Özendirme Yarışması sonuçları da açıklandı. Sonuçların açıklanmasından önce bir değerlendirme yapan TKB Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Anadolu’nun her noktasında tarihi mirasın korunması noktasında büyük mücadele olduğunu dile getirdi. Bu alanda çeşitli sıkıntılar yaşandığını ve meselelerin temelinde Koruma Kurullarının olaya bakışının yattığını anlatan Prof. Dr. Sözen, “Kurullar, kamudan gelen heyecanı, tarihi ayağa kaldırma çabasını en kısa zamanda sonuca bağlamak üzere kurulmuşlardır. Kurullara seçilen herkesin bu anlamda kendini sorgulaması lazım” dedi.

2012 yılı Tarihi ve Kültürel Miras Projeleri Koruma ve Özendirme Yarışmasının sonuçlarını ise, TKB Danışma Kurulu üyesi Hasan Özgen açıkladı. Yarışmaya ilginin çok iyi noktada olduğuna dikkat çeken Özgen, 2001 yılında sadece 6 proje katılmışken, 2012 yılında 64 projenin yarışmaya katıldığını vurguladı. Yarışmaya gelen projelerin Türkiye’de bu alanda duyulan heyecanın bir yansıması olduğunu ifade eden Özgen, proje, uygulama ve süreklilik dallarında 30 projeye ödül verdiklerini söyledi. Söz konusu kategorilerdeki ödül sahibi belediyeleri sayan Özgen, “Danışma Kurulumuzun yaptığı değerlendirme sonucunda, bugüne kadar pek çok dalda ödüle değer bulduğumuz ve tarihi mirası koruma uygulamalarını örnek gösterdiğimiz Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu yıl TKB Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nü almaya değer bulunmuştur” dedi


TKB’nin Bursa Büyükşehir Belediye’ne vereceği Büyük Ödül, birliğin 19 Ekim’de Antalya’da gerçekleştireceği ödül töreninde Başkan Altepe tarafından alınacak.
TKB’nin ‘Büyük Ödül’ açıklamasını değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, bu alandaki çabalarının Türkiye’nin en itibarlı kuruluşlarınca ödüllendirilmesinin kendileri için sevindirici olduğunu söyledi. TKB’nin 2000 yılında Bursa’da kurulduğunu ve o tarihten bu yana Bursa’daki çalışmaları yakından takip ettiğini kaydeden Altepe, “Tarihi mirası koruma mücadelemizde yüzlerce paydaşımız oldu. Bunların en önemlisi ise kuşkusuz Tarihi Kentler Birliği’dir. Gerek yasal, mevzuata dair, gerekse röleve ve restorasyon projelerine ilişkin pek çok sorunumuzu da birlikte çözdük. Bugün Bursa’da bu alanda gelinen noktada söz konusu kurumların emeği büyüktür. Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü gibi bir ödüle değer bulunmak kuşkusuz bu alandaki zirvedir. Bu konuda Bursa’daki başka önemli programlar nedeniyle Aksaray’daki toplantıya katılamadık ancak habere çok sevindik ve biz de kendilerine, bugüne kadarki desteklerinden ötürü şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.


Diğer yandan, TKB Aksaray Buluşması’ndaki, Bursa’yla ilgili bir diğer gelişme de, birliğin eylül ayında Bursa’da köy temasıyla buluşma düzenleme kararı oldu. Kırsal mimari, somut olmayan kültür mirası ve köy ölçeğinde ekonomi gibi konuların görüşüleceği sempozyumun da gerçekleştirileceği TKB buluşması kapsamında Bursa’nın dağ köylerinde inceleme yapılacak.

TKB Aksaray buluşmasında birlik meclisi de toplandı. Üyelik başvurularını değerlendiren TKB Meclisi, 12 belediyenin üyelik talebini kabul etti. Buna göre, 361 olan birlik üyesi belediye sayısı 372 olurken, Bursa’dan Orhaneli ilçesi de TKB’nin yeni üyelerinden biri oldu.


Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni Tarihi Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ile Kent Müzesi Koordinatörü ve Başkan Danışmanı Ahmet Ömer Erdönmez’in temsil ettiği toplantının sonunda, Aziz Elbas, TKB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’e Bursa Büyükşehir Belediyesi yayınları arasından çıkan Ulucami kitabını hediye etti.


TKB Aksaray buluşmasına katılan yerel yöneticiler, tarihi miras projelerini de yerinde inceledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.