Hava Durumu

TBMM'de Faraday Kafesi Sistemi

Meclis binalarında yıldırım düşmesine karşı gerekli tedbirlerin alındığını bildiren Bilgiç, gerek Faraday Kafesi gerek Aktif Paratoner sistemleri ile binaların yıldırım düşmesine karşı korunmasının sağlandığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2021 09:22
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2021 09:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
TBMM'de Faraday Kafesi Sistemi

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Meclis yerleşkesinde bulunan ana ve halkla ilişkiler binalarında yıldırım düşmesine karşı Faraday Kafesi Sistemi tesis edilerek, gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi. Kısa süre önce Meclis'te ana binanın hemen yakınındaki bir ağaca yıldırım isabet etmiş, ağaçtan kopan büyük parçanın üzerine düştüğü bir araçta maddi hasar meydana gelmiş, ancak olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı. CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse'nin olayın ardından TBMM'deki paratoner sistemine ilişkin verdiği soru önergesini yanıtlayan Başkanvekili Bilgiç, şu bilgileri verdi:

"TBMM yerleşkesinde bulunan Ana Bina ve Halkla İlişkiler Binası'nda, yıldırım düşmesine karşı, binaları korumak amacıyla Faraday Kafesi Sistemi (Her bir Faraday Kafesi'nde yaklaşık 50 adet Franklin çubuğu, bakır iletkenler ve kafes bağlantı ekipmanları bulunmaktadır) tesis edilerek gerekli tedbirler alınmıştır. Ayrancı Kapısı girişinde yer alan Polis Kontrol Binası'na da Faraday Kafesi Sistemi tesis edilmiştir.

İç yıldırımlıklar

Ayrıca yeni yapılan tüm binalarda bina içi elektrik sistemlerinin yıldırım düşmesine karşı korunabilmesi amacıyla elektrik panolarına da iç yıldırımlık ekipmanları (Parafudur) tesis edilmiş, yapımı devam eden Kreş ve Gündüz Çocuk Bakımevi Binası'na da Faraday Kafesi Sistemi tesis edilecektir.

Yıldırımın düştüğü çınar ağacına en yakın bina olan Personel Hizmet Binası çatısında ise yaklaşık 5 metre uzunluğunda bir adet direğe tesis edilmiş ve üzerindeki ekipman ile havayı iyonize ederek binayı yıldırım düşmesine karşı koruyan Aktif Paratoner Sistemi bulunmaktadır. Bu sayede gerek Faraday Kafesi gerek Aktif Paratoner Sistemleri ile binaların yıldırım düşmesine karşı korunması sağlanmaktadır."

Tam koruma imkânsız

Bilgiç, 450 dönümlük Meclis kampüsünde muhtelif çeşitte 10 bin ağaç bulunduğunu hatırlatarak, "Ormanlık veya açık alan gibi mekânların yıldırım düşmesine karşı tamamen korunması mümkün değildir. Bu durum, TSE EN 62305 Yıldırımdan Korunma Standardı'nda, yıldırımdan korunmaya karşı tüm tedbirlerin alınmasına rağmen yıldırım düşme riskinin sıfırlanmasının mümkün olmadığı, ancak en aza indirgenebileceği şeklinde belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.

Kontrol ediliyor

Binalarda, yıldırımdan korunmaya yönelik ekipmanlar bulunduğunu, bunların TBMM teknik ekipleri tarafından yılda en az bir kez kontrol edilip, topraklama ölçümlerinin yapıldığını, en son topraklama ölçümlerinin de 2020 Ağustos ayında yapıldığını bildirdi. Bilgiç, "2021 için de standartta belirtildiği üzere yapılacaktır. Yapılan ölçüm ve kontrollerde olumsuz bir durum ile karşılaşıldığında, topraklama direncinin standartta belirtilen maksimum değer olan 10 Ohm'un altına düşürülmesi için gerekli tedbirler ivedilikle alınmaktadır" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.