Hava Durumu

TBMM'de Ocak ayında yoğun gündem

Yeni yılla birlikte ekonomiyi yoğun bir gündem bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2020 09:17
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2020 09:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
TBMM'de Ocak ayında yoğun gündem

Ocak ayı bitmeden önce TBMM'ye ekonomiyle ilgili yeni bir torba teklifin sunulması bekleniyor. Bir süredir kurumlar konuyla ilgili çalışmalarını sürdürürken, gelecek düzenlemeler arasında asgari ücret konusunda işverene her ay destek verilmesi düzenlemesinin de bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor. Asgari ücret görüşmelerinde, gelecek yıl için tüm işverenlere her asgari ücretli için aylık 75 TL'lik destek verilmesi konusunda işveren temsilcileri ve hükümet arasında uzlaşma sağlanmıştı.

Uzun süredir ertelenen esnaf ahilik sandığı da bugün itibariyle yürürlüğe giriyor. Esnaf için işsizlik sigortası maaşı da devreye sokacak sistem kapsamında, esnaftan her ay kesinti yapılması gerekiyor. Yasaya göre esnaf, her ay prime esas günlük kazançlarından yüzde 2 pay ödeyecek. Devlek katkısı da yüzde 1 olacak. Bu durumda 2020 yılında en düşük ahilik fonu kesintisi 58 lira olacak. Devlet de en düşük kesinti halinde 29 liralık katkı da bulunacak.

ASKIYA ALINACAK

Daha önce alınan kararla, Genel Sağlık Sigortası'nda prim borcu olanların da 31 Aralık 2019'a kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi kolaylığı getirilmişti. Son dakikada sürpriz bir düzenleme Resmi Gazete'de yer almazsa, Genel Sağlık Sigortası'ndaki geçiş dönemi bitmiş olacak. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gelir ve aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan, aylık geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan vatandaşlar, primlerini kendileri ödeyerek genel sağlık sigortalısı olacak. Borçlu oldukları durumda ise GSS imkanları askıya alınacak. Son yapılan açıklamalarda bu kapsama 5 milyon kişiye girebileceği belirtiliyor. Yılın ilk önemli toplu sözleşme süreci ise metal sektöründe olacak. Ocak ayında hızlanması beklenen süreç, Renault, Tofaş, Ford, Mercedes, MAN, Arçelik, Bosch gibi sektörün dev firmalarını içeriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.