Hava Durumu

TBMM Komisyonu'ndan çarpıcı rapor

Başta Rabia Naz olmak üzere çocuk ölümlerini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çocuk intiharlarına ilişkin çarpıcı sonuçlara yer veren bir taslak rapor hazırladı. İnternette çocukları intihara sürükleyen "Ölüm grupları" kurulduğunu belirten raporda, sosyal medya siteleri ve oyunların denetlenmesi önerisi yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2020 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2020 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
TBMM Komisyonu'ndan çarpıcı rapor

"İnternette çocukları intihara sürükleyen ölüm grupları kuruluyor." Bu tespit rabia naz başta olmak üzere çocuk ölümlerini araştırmak üzere kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonunun raporundan.

Koronavirüs nedeniyle toplumun eve kapandığını ve internet kullanımının arttığını hatırlatan komisyon raporu, çocukların bilgisayar oyunları başta olmak üzere sosyal medya uygulamaları aracılığıyla ölüm grupları kurduğunu tespitine yer verdi.

İntiharın özellikle çocukluk çağının en önemli problemlerinden biri olduğuna vurgu yapıldı. İntihar eden 114 çocuğa yönelik incelemeye göre, intihar nedenileri arasında kendini beğenmeme, cinsel kimlik arayışı, madde kullanımı, bağımlılık, geçmişte yaşanmış travmatik olaylar, fiziksel ve ruhsal bozukluklar, ailenin sosyo ekonomik durumu gibi nedenler belirlendi.

Bilgisayar oyunlarının çocuk intiharı üzerindeki etkisine de vurgu yapıldı. Buna göre, bazı bilgisayar oyunları çocukları şiddete özendiriyor ve intihar nedeni olabiliyor.

Raporun öneriler bölümünde, çocukların kullandığı sosyal medya sitelerinin ekiplerce denetlenmesi, uyuşturucu ve çocuk pornografisi açısından gerekli takiplerin yapılması, sanal ortamda çocukları olumsuz etkileyen içeriklere ilişkin ebeveynlere medya okur yazarlığı ve güvenli internet kullanımı eğitimi verilmeli notu paylaşıldı.

Sanal zorbalık da ruhsal bozukluğun bir diğer nedeni. Baskın karakterli çocukların içe kapanık çocuklara akran zorbalığı uyguladığı ifade edilen raporda, zorbalığa uğrayan çocuklarda ruhsal bozuklukların daha fazla görüldüğü ve intihara eğilimlerinin daha yüksek olduğunun altı çizildi.

Çocuk evliliğine de ayrı bir parantez açıldı raporda. Türkiye'de ergen yaş gurubunun yüzde 9,6'sının evli olduğuna vurgu yapıldı, yapılan çalışmalarda, eğitimli ailelerde çocuk ihmal ve istismarının daha az olduğu tespit edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.