Hava Durumu

Teknoloji devleri NVIDIA'nın Arm hamlesine karşı

Arm, Dünya çapında pek çok teknoloji şirketi için önem arz ediyor. Şirketin sahip olduğu lisanslar ve lisanslama politikası sayesinde pek çok şirket, Arm'dan faydalanıyor. Bu şirketler arasında Google, Microsoft ve Qualcomm gibi devler de var. Ancak teknoloji devleri, NVIDIA ve Arm arasında gerçekleşecek satın alma işlemi için endişeli.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2021 09:49
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2021 09:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Teknoloji devleri NVIDIA'nın Arm hamlesine karşı

NVIDIA, Arm'ı satın aldığı taktirde şirketin lisanslarına da sahip olacak.

Teknoloji devleri NVIDIA ve ARM arasında gerçekleşen satın alma işlemi için endişeli

NVIDIA, Arm'ı 40 milyar dolara satın aldığını duyurduğunda piyasada bomba etkisi yarattı. Bilindiği üzere NVIDIA, bilgisayarlar ve sunucular için ekran kartları üretiyor. Amerikalı üretici, Arm ile akıllı telefonlar ve nesnelerin interneti gibi çok daha geniş alanlara yayılabilecek. Ancak pek çok teknoloji devi, bu satın alıma karşı.

Arm'ın lisanslarını kullanan şirketlerin pek çoğu NVIDIA ile rakip. Bu sebeple, satın alım sonrası NVIDIA'nın tarafsızlığını koruyamayacağı düşünülüyor. Şirketin kurucu ortağı Hermann Hauser bile satın alma işleminin kötü bir fikir olduğuna inanıyor. Ancak NVIDIA, Arm ile satın alma için anlaşmış durumda.

NVIDIA, Arm'ın açık lisanslama modelini ve müşteri tarafsızlığını sürdürmeye kararlı olduğunu ancak bu modele bağlı olan şirketlerin çoğunun ikna olmadıklarını söyledi. Üstelik bu satın alma işlemi sonrası pek çok şirket, Arm lisansları için daha fazla ücret ödemek zorunda kalabilir.

Arm'ın sahip olduğu açık lisanslama politikası, piyasadaki rekabetin dengelemesinde büyük önem taşıyor. Büyük şirketlerin haricinde küçük şirketlere de destek sağlayan Arm, bu şirketlerin büyümesinde önemli paya sahip.

NVIDIA teorik olarak bu açık lisanslama modeli ile kendi fikri mülkiyet ve AR-GE yeteneklerinden bazılarını birleştirmeyi planlıyor. Böylece Amerikalı üretici, 2023 yılına kadar 250 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşmayı hedefliyor.

NVIDIA ve Arm satın alma işlemi konusunda anlaşma sağlasalar da gerekli kurumlar, satın alımın rekabeti olumsuz etkileyeceğini düşündükleri taktirde bu işlemi onaylamayabilir.

Arm'ın son üç aylık raporunda açıklanan rakamlara göre, şirketin tasarımları sayesinde saniyede 842 yonga üretiliyor. Ayrıca pek çok girişim ve ufak şirket, bu tasarımların yüzde 75'ine ücretsiz erişebiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.