Hava Durumu

Televizyonlarda yeni dönem başlıyor!

Teknoloji üreticileri en yeni akıllı televizyonlarını bir bir ortaya çıkarıyor. Son sürpriz ise Güney Koreli teknoloji devinden geldi...

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2020 08:58
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2020 08:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Televizyonlarda yeni dönem başlıyor!

Televizyonlar değişiyor, artık çok daha fazlasını yapar hale geliyor. Akıllı televizyonlarıyla bilinen markalardan Samsung da yeni sürprizi için gün sayıyor.

Samsung, micro LED teknolojisi ile tasarlanan yeni televizyonları için düğmeye bastı. TV'ler bu yılın ikinci yarısında satışa sunulacak. Peki bu TV'lerin en önemli özelliği ne?

micro LED teknolojisi TV'leri değiştirecek. Bu teknoloji, daha canlı renk ve aydınlatma sunduğu gibi, her pikselin bağımsız olarak ışık yayması nedeniyle renk filtresine ihtiyacı da ortadan kaldırıyor.

Yüksek kontrast oranı ve düşük güç tüketimi sunan bu teknoloji, geniş dinamik aralığına da sahip. Şirketin ilk micro LED akıllı televizyon modelleri Eylül'den sonra karşımıza çıkacak.

Diğer yandan Samsung, dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2020 kapsamında yeni televizyonunu görücüye çıkardı. Ancak televizyon, görüntüsü ve özellikleriyle şaşırtıyor...

Samsung Q950TS 8K QLED TV modeli Tayvanlı tedarikçilerin de yardımıyla özel bir birleşim sürecine sahip. Ön panel olduğu gibi gövdeye entegre edilmiş ve çerçevelere ihtiyaç kalmamış. Sadece alt çerçevenin kalınlığı kaide nedeniyle biraz fark ediliyor.

Infinity Screen adı verilen bu teknoloji ile birlikte kasanın kalınlığı 15mm olmuş. Çerçeveler kalktığı için projeksiyonun verdiği duvara yansıtma hissiyatı daha parlak bir şekilde izleyiciye sunuluyor.

Quantum Processor 8K işlemcisi ile güçlendirilen televizyon yapay zeka ile içerikleri 8K olarak daha verimli ölçeklendirebiliyor. Ayrıca YouTube platformu da televizyon için 8K çözünürlükler hazırlayacak.

Yine yapay zeka ve Object Tracking Sound teknolojisi sayesinde sahnedeki nesnelerin hareketine göre sesler optimize ediliyor.

Bixby ise kullanıcıların komutlarına göre arka plan görüntülerini değiştirebiliyor. Samsung Q950TS 8K QLED TV için henüz bir fiyat açıklanmadı.

Samsung'un bu yeni televizyonuyla birlikte TV pazarı hareketleneceğe benziyor. Peki teki televizyon satın alırken nelere dikkat etmeli? İşte TV alırken mutlaka dikkat etmeniz gereken noktalar...

Akıllı TV satın alma rehberi içinde ilk öne çıkan konu ekran boyutu. Günümüzde 14 inçten 100 inçe kadar çok geniş bir ölçekte TV bulmak mümkün. Ekran boyutu, TV'nizden alacağınız keyfi etkileyen en büyük etken. Burada da televizyonu koyacağınız odanın boyutu ve oturacağınız yerin TV'den uzaklığı önem kazanıyor.

İzleme uzaklığına göre ekran boyutu kişisel tercihe göre belirlenebilse de hangi ekranın ne tür bir odaya uygun olabileceğini anlamak için size basit bir formül önerebiliriz. Almayı düşündüğünüz ekranın boyutunu 1,5 ve 2'yle çarpın. Çıkan değerleri metreye çevirin.

Almayı düşündüğünüz ekran boyutuna sahip televizyon, odanızda oturduğunuz yere elde ettiğiniz metre değerleri arasında bir mesafede olmalı. Örneğin 42 inçlik bir model düşünüyorsanız, bu formüle göre TV'yi oturduğunuz yere 1,6 ila 2,1 metre arasındaki bir mesafeye yerleştirirseniz tatminkar bir izleme deneyimi alabilirsiniz.

Ekran boyutları için belirtilen ölçülerin ekranın çaprazlama uzunluğu olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Elbette yüksek çözünürlüklü görüntülerin tadını tam anlamıyla çıkarmak istiyorsanız büyük ekranlı modellere yönelmeniz daha iyi olacaktır.

Akıllı TV satın alma rehberi içinde en çok merak edilen konulardan birine geldi sıra: Panel teknolojileri. Çok fazla sayıda panel teknolojisi varmış gibi gözükse de aslında temelde iki tane var: LED LCD ve OLED.

LED LCD TV'ler LED'lerle aydınlatılan likit kristal piksellerden oluşuyor. Bu modellerin avantajı çok parlak ve canlı görüntüler verebilmeleri. Dezavantaj olarak ise izleme açılarının daha dar olması söylenebilir. LCD'ler de kendi içinde IPS ve VA olarak ikiye ayrılıyor. IPS paneller VA'ya göre daha geniş izleme açısı sunarken, VA panellerin kontrast oranı IPS'e göre daha iyi.

Panel Teknolojileri

LED LCD TV teknolojisindeki en üstün nokta ise Samsung'un QLED adını verdiği teknoloji. LCD TV'lerde daha yüksek renk kalitesi arıyorsanız panelin aydınlatmasının nasıl olduğunu öğrenmeniz faydalı olacaktır. Kenardan aydınlatmalı (edge-lit) paneller yerine tamamen arkadan aydınlatmalı (direct lighting) ya da bölgesel ışık kısma (local dimming) özelliğine sahip modelleri tercih ederseniz daha iyi renk kalitesi elde edebilirsiniz.

Panel Teknolojileri

OLED'ler ise isimlerindeki benzerliğe rağmen LED LCD TV'lerden farklı bir teknolojiye sahip. Bu panellerde pikseller kendi ışıklarını oluşturuyorlar ve görüntüye göre tamamen kapanabiliyor. Bu durum OLED'lerin yüksek kontrast oranı ve izleme açısı vermesini sağlıyor.

Öte yandan OLED'lerin dezavantajları da yok değil. Öncelikle OLED TV'ler LED LCD TV'lerin ulaştığı parlaklığa ulaşamıyor. Bu da ilerleyen sayfalarda değineceğimiz HDR içerikler için sıkıntı yaratıyor.

Quantum Dot Teknolojisi

Quantum Dot teknolojisi LCD TV'lerde bugün geldiğimiz en üst noktayı temsil ediyor. Samsung tarafından geliştirilen ve QLED modellerinde yer alan bu teknolojide her biri farklı renk sağlayabilen, boyutları 2 ile 10 nm arasında değişen küçük parçacıklardan oluşan bir katman bulunuyor. Bu yöntemin kullanıldığı QLED LCD TV'lerin kontrast oranı ve renk kalitesi çok yükseliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.