Hava Durumu

Telif hakkı davasından emsal karar çıktı

Karikatür sanatçısı Fadıl Serkan Altuniğne, Türkiye'de 3 milyon üyesi bulunan internet sitesinin sahibi M.A. hakkında, sitenin forum bölümünde kullanıcılarca karikatürlerinin paylaşılması üzerine suç duyurusunda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2021 09:11
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2021 09:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Telif hakkı davasından emsal karar çıktı

Başvuruda M.A.'nın Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu kapsamında suç işlediği iddia edildi. Eseri paylaşma hakkının sadece karikatürün sahibinde olduğu ifade edilen şikayet sonucunda, Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi'nce emsal bir karar verildi. M.A. hakkında beraat kararı veren mahkemece yapılan değerlendirmede, M.A.'nın yer sağlayıcı konumda olduğu, davaya konu karikatürlerin üyelerce yüklendiğinin altı çizildi. Karar gerekçesinde, M.A.'nın yer sağlayıcı konumunda olduğu, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırma yükümlülüğü bulunmadığı, ancak haberdar edilmesi halinde, hukuka aykırı içeriği yayından çıkarma yükümlülüğü bulunduğu vurgulandı.

M.A.'nın Ankara'da bulunan avukatı Veli Taş, "Birçok kişi Instagram, Facebook, Twitter ve benzeri internet siteleri ve uygulamaları aracılığı ile her gün binlerce karikatür, resim, şarkı ve benzeri şeyleri paylaşıyor. Kanun düzenlemesine doğrudan bakıldığında, gerçekten binlerce insan tarafından suç işlendiği düşünülebilir. Ancak bu konu soyut ve yoruma açık" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.