Hava Durumu

Temel kazısı yüzünden 21 bina sallandı!

Çankaya'da bir inşaat çalışması sırasında, temel kazısının bitişiğindeki 8 katlı Açelya Apartmanı'nın istinat duvarı yıkıldı, temeli çöktü... Binanın çökme riskine karşı Açelya Apartmanı ve çevresindekilerle birlikte toplam 21 binada yaşayanlar gece yarısı evlerinden tahliye edildi. İnşaatın müteahhidi, hafriyat şirketi sahibi ve kepçe operatörü gözaltına alındı. 3 şüpheli sevk edildikleri mahkemece adli kontrolle serbest bırakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2021 09:23
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2021 09:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Temel kazısı yüzünden 21 bina sallandı!

Ankara'da önceki gece yüzlerce can kaybının yaşanabileceği bir facianın eşiğinden dönüldü. Çankaya ilçesine bağlı İleri Mahallesi Mektep Sokak'ta bir arsadaki inşaat çalışması sırasında temel kazısının bitişiğinde bulunan Altay Sokak'taki sekiz katlı Açelya Apartmanı'nın istinat duvarının bir kısmı yıkıldı ve temelinde çökme meydana geldi. Binada yıkılma riski ile karşı karşı kalırken bina sakinleri, gelen çatırdama sesleriyle panik yaşadı. İhbar üzerine polis, itfaiye, AFAD, UMKE ve belediye ekipleri bölgeye sevk edildi ve çevrede geniş çaplı önlemler alındı.

Gece tahliye edildi

Açelya Apartmanı ve çevresindekilerle birlikte toplam 21 binada yaşayanlar süratle tahliye edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ankara Valisi Vasip Şahin, gece yarısı bölgeye gelerek, yetkililerden bilgi aldı. Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'u da telefonla arayarak olayla ilgili kısa bir görüşme gerçekleştirdi.Konaklayacak yeri bulunmayan mahalle sakinleri, Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin misafirhanelerine yönlendirildi. Misafirhanelere gitmek istemeyenlerin bekleyişi ise gün boyu sürdü. Burada bekleyenlere ve ekiplere çorba ikramında bulunuldu.

Çevre binalar için risk

Soylu, dün yeniden bölgeye gelerek, durumu inceledi. Soylu, "Binada da çökme var onun için mümkün olduğunca nasıl az hasarla bu binanın yıkılması sağlanabilir bu konuda teknik ekipler çalışıyorlar. Çevredeki binalara hasar verip vermeyeceği 'bina tıraşlanırken, makaslanırken ne kadar dayanıklılık göstereceğine bağlı' diyor teknik arkadaşlar. Genel müdürlerimiz, AFAD Başkanımız buradaydı. Birlikte değerlendirmeyle bir karar alındı, yıkımın nasıl yapılabileceği konusunda" dedi.

Öte yandan soruşturma kapsamında, inşaatın müteahhidi S.A. ile hafriyat şirketi sahibi S.K. ve kepçe operatörü Ö.K. gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirilen 3 şüpheli savcılık ifadelerinin ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

'Makaslama' yöntemiyle yıkılacak

Yapılan çalışmanın ardından, çökme riski bulunan binanın, "makaslama" yöntemiyle yıkımına dün öğle saatlerinde başlandı. Yıkımına başlanan binada oturanlardan bazıları göz yaşlarını tutamadı. Yıkım başlamadan önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, alanı ziyaret etti, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Yavaş, "Mağdur sayısına göre kimine kurumlardan belediye dahil daire vermek arzu ederlerse, kimine de kira yardımı yapmak suretiyle, eşya yardımını başka kurum yapmazsa belediyeden yapabiliriz" dedi.

'Operatör uyarıları dikkate almadı'

Yıkılma riski bulunan binanın sakinleri, yetkilileri uyardıklarını ancak kendilerini dinlemediklerini söyledi. Çökme tehlikesi bulunan sekiz katlı binanın teras katında oturan Turan Evli, inşaat çalışmasını yapan iş makinesinin operatörünü uyardığını ancak dikkate almadığını belirterek şunları söyledi: "Çalışma sırasında benim binam gümbür gümbür sallanıyor. Operatör, 'Belediyenin verdiği ruhsat var gerekçesiyle bana karışamazsın' dedi. Ben de Çankaya Belediyesi'ne gittim şikayette bulundum. Belediye ekipleri gelip kontrol ettiler, 'inşaat çalışmasına devam edilebilir' dendi. Benim binamın ön cephesi yoldan 35 santimetre ayrıldı. Müteahhit saat 17.00'ye kadar kepçeyi çalıştırdı. En sonda bizim oradaki duvar uçtu. İnşaat 2 gündür yapılıyor. Bu üçüncü kepçe operatörüdür. Duyduğumuza göre, bundan önce iki kepçe operatörü gelmiş, burası riskli diye çalışmayız diyerek bırakıp gitmişler. Benim dairem 800 bin liralık dairedir. İçinde 200 bin liralık eşyam var. Benim zararımı kim karşılayacak?"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.