Hava Durumu

THY 2 milyon dolar zarar etti

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşavirliği, havacılık hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı getiren yasayı protesto etmek için yapılan iş yavaşlatma eyleminin, THY'nin son 8 yıldır süren yatırım ve emeklerle elde ettiği marka değeri ile imajına verdiği zararın yanı sıra, şu ana kadar yaklaşık 2 milyon dolarlık maddi zarara da neden olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2012 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2012 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
THY 2 milyon dolar zarar etti
Yapılan yazılı açıklamada, Hava İş Sendikası'nın yasa dışı eylem çağrısı, buna bağlı olarak bazı sefer iptalleri ve sonrasında gelişen olaylarla ilgili kamuoyunu bilgilendirme amacıyla bir duyuru yapılması ihtiyacı doğduğu belirtilerek, THY'nin, son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlar ve hizmetlerle bugün uluslararası bir oyuncu haline geldiği ifade edildi.

Açıklamada, Avrupa'nın en iyi havayolu şirketi seçilen THY'nin, Avrupa'nın en büyük dördüncü havayolu şirketi olduğu vurgulanarak, taşıdığı yurt dışı transit yolcu sayısı bakımından dünyada 10'uncu sırada yer aldığı, elde edilen bu başarının bütün çalışanlarıyla THY ailesinin eseri olduğu kaydedildi.

THY çalışanlarının sosyal ve özlük hakları ile ücretlerinin her zaman Türkiye ortalamalarının fazlasıyla üzerinde olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''THY'nin çalışma koşulları ve standartları ile dinlenme süreleri, daima ulusal ve uluslararası otoritelerin belirlediği kuralların üzerindedir. 28 Mayıs saat 22.00 civarında Hava-İş Sendikası bütün üyelerine, '29 Mayıs 2012 tarihinde lokal saatle 03.00-24.00 arası kendilerini göreve hazır hissetmeyeceklerini bildirmişlerdir' şeklinde bir duyuru yayımlayarak, kanunsuz eylem çağrısı yapmıştır. Bu çağrı daha sonra sosyal medya araçları üzerinden de hem çalışanlara hem de kamuoyuna duyurulmuştur. Bunun üzerine Ortaklığımız tarafından aynı gece saat 23.50'de, 'İş bırakma veya iş yavaşlatma ile bu sonucu doğuran benzer yasa dışı davranışların; 2822 sayılı Kanun'un 45 ve 70'inci maddeleri gereğince; hiçbir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılma, işverenin uğrayacağı zararın tahsil edilmesi, ağır para cezasıyla mahkumiyet ile sonuçlanacağı konusunda sizleri bilgilendirmekte fayda görüyoruz. THY çalışanlarının görev ve sorumluluklarının farkında olduğuna ve bilinçli olarak çalıştığı kuruma zarar verecek herhangi bir davranış sergilemeyeceğine inanıyoruz' şeklinde bilgilendirme yapılmıştır.''

Açıklamada, yaklaşık 17 bin personeli olan THY'de çalışanların büyük bir kısmının, ağır baskı ve engellemelere rağmen şirketine zarar verecek kanunsuz eyleme destek vermediği dile getirilerek, şöyle denildi:

''Bütün uyarılara rağmen yasa dışı eyleme katılan ve görevine gelmeyen THY'den 260, THY Teknik AŞ'den ise 45 kişinin iş akitleri 2822 sayılı Kanun'un ilgili maddeleri gereğince feshedilmiştir. Şirketine zarar veren, yolcularımızı mağdur eden kişilerle birlikte yola devam edilmesi mümkün değildir. Sendika yöneticileri, 29 Mayıs 2012 saat 03.00'den itibaren uçucu ekiplerin bir kısmının uçuşa gitmelerini psikolojik taciz ve fiziki müdahaleyle engellemiştir. Bu engellemeler sonucunda kabin ekiplerindeki eksiklikler nedeniyle 223 uçuş iptal edilmiştir. İptal ve gecikmeler nedeniyle 100 binin üzerinde yolcu mağdur olmuştur. Uluslararası önemli aktarma merkezlerinden biri haline gelen İstanbul üzerinden THY'yi kullanarak seyahat eden transit yolcularımızın mağduriyeti hem THY'ye hem de Türkiye'ye zarar vermiştir. Yaşanan olayların THY'nin son 8 yıldır süren yatırım ve emeklerle elde ettiği marka değeri ve imajına verdiği zararın yanı sıra şu ana kadar yaklaşık 2 milyon dolarlık maddi zarara da neden olduğu tespit edilmiştir. Sendikanın yasal olmayan eylemiyle eş zamanlı olarak THY'nin web sitesine yurt dışından saldırılar olmuş ve web sitemiz ve internet satış kanalımız kullanılamaz hale getirilmiştir.''

Açıklamada, halka açık bir şirket olan THY'nin hissedarlarının hak ve menfaatlerini korumak için uğradığı maddi zararın sendika yönetimi ve eyleme katılanlardan tazmini için dava açılmasına karar verildiği vurgulanarak, ayrıca yasa dışı eylem çağrısı ve eylemle ilgili olarak ilgili mercilere suç duyurusunda bulunulduğu, iş barışını tehlikeye atacak ve şirkete zarar verecek hiçbir davranışa müsaade edilmeyeceği kaydedildi.

''Her fırsatta şirkete zarar verici eylem çağrısı ve girişiminde bulunarak hak arama mücadelesini kötüye kullanan, kendi içinde bulunduğu sorunları bu tür eylemlerle gizlemeye çalışan sendika yönetiminin bir an önce masaya gelip çözüm bulunması konusunda çaba sarf etmesinin beklendiği'' ifade edilen açıklamada, sadece büyüme ve karlılıkta değil, hizmet kalitesinde de önemli mesafeler alan THY'nin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışanlarının haklarını koruyacağı ve iyileştireceği vurgulandı.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.