Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tiroit hormonu dengesi dikkatle izlenmelidir!

Tiroid hormonunun gereğinden az ya da fazla salgılanmasının vücutta ciddi rahatsızlıklara sebep olabildiğini açıklayan Doruk Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op Dr.Ediz Tevfik, hastalığın tanısının doktor tarafından yapılacak dikkatli bir fizik muayene ile mümkün olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2020 12:25
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2020 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Tiroit hormonu dengesi dikkatle izlenmelidir!

Op. Dr. Ediz Tevfik Özgan,"Belirtilerinde nodüllerin sayı ve büyüklüğüne göre boyunda şişlik, nefes borusuna bası nedeniyle geçmeyen öksürük veya ilerlemiş olgularda nefes almada zorluk, yemek borusuna bası nedeniyle yutkunma zorluğu, ses kısıklığı, boyundaki lenf bezlerinde şişlik gibi rahatsızlıklar olabilir. Çok çalışan tiroid bezi hastalıklarında ise çarpıntı, aşırı terleme, sıcağa tahammülsüzlük, ellerde titreme, kilo kaybı, saçlarda incelme, gözlerin öne doğru çıkması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Tiroid bezi az çalışıyorsa halsizlik, bitkinlik, üşüme, kilo alma saçlarda dökülme gibi şikâyetler görülür" dedi.

Yapısal ve fonksiyonel olmasına bağlı pek çok belirtisi bulunan hastalığın tedavi yöntemlerinin de hastalığın türüne göre değişiklik gösterdiğini belirten Op. Dr. Ediz Tevfik Özgan "Tiroidde nodül saptandığında tiroid fonksiyon testleri, ultrason ve sintigrafi yapılır. Fakat bu testlerden hiç biri kanseri ekarte ettirmez. Bu yüzden şüpheli nodüllerde ince iğne aspirasyon biyopsisi yapmak gerekir. Fizik muayenede tek tiroid nodülü saptandığı anda ilk yapılacak işlem ince iğne aspirasyon biyopsisidir. Biyopsi ile tespit edilecek iyi veya kötü huylu olmak üzere iki durum vardır. Eğer ilk etapta kanser sonucu gelirse tiroidin tamamı operasyonla çıkarılır. Hastanın geçmişinde boyna uygulanan bir radyoterapi hikayesi varsa, bu tirodi kanserine yol açan etkenlerden biri olduğu için cerrahi ihtmali armaktadır" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.