Hava Durumu

Trump'ın aksine trajedilerle dolu bir hayat...

Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı yaptı. 50 yıllık siyaset hayatına bir çok politik kimlik sığdırdı. Şimdi, oturabileceği en son koltuğu zorluyor. Peki Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2020 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2020 09:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Trump'ın aksine trajedilerle dolu bir hayat...

20 Kasım 1942'de Pensilvanya'da doğan Biden, İrlanda kökenli Katolik bir aileden geliyor. 20'li yaşlarının ortalarına kadar kekeme olan Biden'ın durumu onu politikacı olma hayalinden vazgeçirmedi.

Siyaset bilimi ve hukuk eğitimi alarak mezun olunca Demokrat Parti'ye katılan Joe Biden, 1966'te Neilia Hunter ile evlendi. Eşine söz vermişti, 30 yaşında senatör olacaktı. 35 yaşında ise Amerika'nın en genç başkanı olacağını iddia ediyordu. Şimdi seçimi kazanırsa 78 yaşında tarihin en yaşlı Amerika başkanı olacak.

SENATÖR SEÇİLDİ AMA AYNI YIL EŞİ VE KIZI TRAFİK KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ

Joe Biden'ın siyaset hayatı 1972'de başladı. Eşine sözünü tutup tam 30 yaşında senatör seçildi ama bu zafer yanında trajediyi de getirdi. Aynı yıl karısı ve kızını trafik kazasında kaybetti. İki oğlu yaralı kurtuldu. Yemin törenini hastanede çocuklarının yanında yaptı. Yası ise hiç geçmedi. Kazanın yıldönümü olan 18 Aralık tarihlerinde asla çalışmadı.

Biden senatörlüğü boyunca 6 seçimi de yüzde 60'ın üzerinde oyla kazandı. 36 yıl boyunca kesintisiz senatörlük yaptı. 16 yıl senatonun dış ilişkiler komitesi üyeliğini ve başkanlığını yürüttü. Bu sayede uluslararası ilişkileri alanında büyük deneyim kazandı. 1977'te hala evli olduğu Jill Biden ile evlendi.

AMERİKAN TARİHİNİN EN ETKİN BAŞKAN YARDIMCISI

Biden, ilk kez 1987'de Demokrat Parti'den başkan adayı olmaya karar verdi aama konuşmasında intihal yaptığı belirlenince ön seçimden çekildi. 20 yıl sonra şansını yeniden denedi. Bu kez seçim kampanyası Hillary Clinton ve Barack Obama karşısında etkili olamadı. Başkanlık koltuğunu yine kaçırdı.

2008'de Demokrat Parti'den başkan seçilen Barack Obama, yardımcılığa Biden'ı getirdi. Joe Biden, Obama'yla birlikte iki dönem başkan yardımcılığı yaptı. Obama'nın politikalarında büyük tesiri vardı. Amerikan tarihinin en etkin başkan yardımcılarından biri olarak anıldı.

BU KEZ OĞLU HAYATINI KAYBETTİ

Aile trajedileri Biden'ın peşini bırakmadı. 2015'te oğlu Beau Biden beyin kanserinden hayatını kaybetti. Ertesi yıl düzenlenen başkanlık seçimlerine acısı taze olduğu için katılmadı.

2020 seçimlerinde yıldızı parladı. Rakipleri arasından sıyrılıp Demokrat partinin başkan adayı olmayı başardı. Mevcut başkan Donald Trump'la yarışan Biden, eyaletlerin birçoğunda delegeleri kazanarak şu an ABD başkanlık koltuğunu zorluyor.

SKANDALLARA VE GAFLARA DA İMZA ATTI

Biden siyasi kariyerinde skandallara ve gaflara da imza attı. 8 kadın uygunsuz davranışları nedeniyle Biden'dan şikayetçi oldu. Saç koklama huyu nedeniyle de manşetlere çıktı. Unutkanlığı da başına dert oldu. Bir ara Barack Obama'nın adını unuttu, onu "Barack Amerika" diye sahneye çağırdı. Belden aşağısı felçli Missouri Senatörü Chuck Graham'dan ayağa kalkmasını istedi.

78 yaşındaki Biden, eğer seçilirse Amerika tarihinin en yaşlı başkanı olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.