Hava Durumu

Trump'ın "Orduyu sokağa çıkarırım" tehdidine Bakan'dan itiraz

Amerika'da ırkçılık karşıtı protestolar 9. gününde. Amerikan Başkanı Trump, "Gerekirse eylemcilere karşı orduyu görevlendiririm" diye tehditkar bir uyarı yapmıştı. Savunma Bakanı Esper bu açıklamaya itiraz etti. Karşılıklı açıklamalar, Beyaz Saray ve Pentagon arasında tartışmaya dönüştü.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2020 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2020 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Trump'ın "Orduyu sokağa çıkarırım" tehdidine Bakan'dan itiraz

Trump "Orduyu gönderirim" dedi, Savunma Bakanı itiraz etti.

Amerika'da siyahi vatandaş George Floyd'un öldürülmesiyle fitili ateşlenen protestolar, siyaseti de karıştırdı. Amerikan Başkanı Donald Trump'ın eylemcilere karşı "orduyu sokağa çıkarırım" şeklindeki tehdidine, Savunma Bakanı Mark Esper'dan itiraz geldi. Esper, Trump'ın ilgili Başkaldırı Yasası'nın kullanılmasını desteklemediğini açıkladı. İhtiyat askerlerinden oluşan ordu yerine, geçmişte kendisinin de parçası olduğu ulusal muhafızların polise destek olması gerektiğini savundu. "Muvazzaf askerlerin kanunlara uyulmasını sağlamak için sokağa çıkması son çare olmalı. Yalnızca en acil, en vahim anlarda devreye girmeli. Şu an öyle bir durumda değiliz dedi.

Esper ayrıca Floyd'un ölümünün "korkunç bir suç" olduğunu ve benzer trajedilerin çok fazla yaşandığını dile getirdi.

Savunma Bakanı'nın açıklamasına, Beyaz Saray'ın yanıtı ise sert oldu. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh Mcenany, "Başkaldırı Yasası'nı uygulamaya geçirmek yalnızca başkanın yetkisindedir" ifadelerini kullandı.

Gazeteciler sözcüye, "Esper bu açıklamalarla Trump'ın güvenini sarstı mı?" diye sordu. Mcenany, eğer başkanın güveni sarsılırsa ilk siz bilirsiniz ama şu anda Bakan Esper hala Bakan Esper" diye yanıt verdi.

203 yıl önce onaylanmış Başkaldırı Yasası, Amerikan başkanlarına belli koşullar altında orduyu sokağa çıkarma hakkı veriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.