Hava Durumu

Trump'tan önemli duyuru!

Kuzey Kore liderinin yazdığı mektubun kendisine yarın ulaşacağını belirten ABD Başkanı, Kim'le 12 Haziran'da görüşmeyi umut ettiğini ancak halen zirvenin netleşmediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2018 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2018 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Trump'tan önemli duyuru!

New York'a gelen Kim'in sağ kolu general Kim Yong-chol, bugün ikinci kez ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile bir araya geldi.

ABD ve Kuzey Kore arasındaki trafikte yeni gelişmeler var. Başkan Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kendisine mektup yazdığını açıkladı. Kuzey Kore heyeti, mektubu yarın Trump'a teslim edecek.

Trump, Kim'le 12 Haziran'da görüşmeyi umut ettiğini ancak halen zirvenin netleşmediğini söyledi. ABD liderinin verdiği bilgiye göre, iki ülkenin heyetleri arasında gerçekleşen görüşmeler hayli verimli geçti.

KİM'İN SAĞ KOLU NEW YORK'TA

Kim Jong-un'un sağ kolu General Kim Yong-chol ise, New York'ta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ikinci kez bir araya geldi.

General Kim'in temasları, 20 yıldır Kuzey Kore'den ABD'ye gerçekleşen en üst düzey ziyaret özelliği taşıyor.

Taraflar ilk buluşmada akşam yemeği yedi. New York'un doğu yakasında bir dairede görüşen ikilinin menüsünde dana eti vardı.

Onlarca gazeteci tarafları binaya girerken görüntüledi, buluşmanın fotoğrafları ise Pompeo'nun Twitter hesabından paylaşıldı. Oldukça sıcak bir atmosferde geçtiği görülen yemekte Pompeo misafirine New York manzarasını da gösterdi.

General Kim Yong-chol, Kuzey Kore gizli servisinin eski başkanı. Mike Pompeo da Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmadan Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) bir numarasıydı.

Her ayrıntısı izlenen buluşmada tarafların Trump-Kim zirvesindeki pürüzleri rayına oturtup oturtmadığı henüz netleşmiş değil.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, günlük basın toplantısında Pompeo-Kim buluşmasına dair sorularla karşılaştı. BBC muhabiri Barbara Plett Usher, sözcünün zirve için Pompeo'nun General Kim'den ne söz alması gerektiği ile ilgili detay vermediğini aktarıyor.

General Kim Yong-chol, son olarak Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a tarihi Çin ziyaretinde eşlik etti.

Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması için yürütülen müzakerelerde de Kuzey Kore heyetine liderlik yapan Kim Yong-chol, ayrıca Güney Kore'de düzenlenen Kış Olimpiyat Oyunları'nın kapanışında ABD Başkanı Trump'ın kızı Ivanka'nın yanında otururken görüntülendi.

ABD ve Kuzey Koreli heyetler ayrıca hem iki Kore arasındaki sınırda hem de 12 Haziran'daki zirveye ev sahipliği yapacak Singapur'da görüşmeler yapıyor. Taraflar Güney ve Kuzey Kore arasındaki tampon bölgede yera alan sınır köyü Panmunjom'da bir araya geldi.

Washington yönetimi Singapur'a Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'ndan onlarca diplomatı zirve hazırlığı için göndermiş durumda.

Kuzey Kore lideri Kim'in gölge danışmanı Kim Chang Son, Singapur'da görüntülendi. Gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği Kim, bir otelden ayrılırken fotoğraflandı. Kim Chang-Son'un Kuzey Kore liderinin fiili danışmanı olduğu biliniyor.

FIRTINALI BAHAR HAVASI

Kore Yarımadası'ndaki bahar havası, yeni yılın ilk günleriyle birlikte başladı.

Güney Kore ile tarihi bir buluşma gerçekleştiren Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk kez Çin'i de ziyaret etti.

12 Haziran'da Kim'le buluşacağını dünyaya duyuran Trump, geçtiğimiz haftalarda zirveyi iptal etti. Ancak birkaç gün içinde hava yeniden değişti ve taraflar yoğun bir diplomasi trafiğine girişti.

Söz konusu gerilimli süreçte Kim'i kızdıran ise, Washington'da dillendirilen Libya modeli ve Güney Kore'nin ABD ile yaptığı tatbikattı. Devrik Libya lideri Muammer Kaddafi 2003'te nükleer programından vazgeçmesi karşılığında, ambargoların kaldırılması için Batılı güçlerle uzlaşmıştı. Ancak sekiz yıl sonra Batı destekli isyancı güçler tarafından Kaddafi öldürüldü.

Kim Jong-un, 2017'de imza attığı füze testleriyle dünyayı titretti ve ABD ile birkaç kez nükleer savaşın eşiğine geldi. Halihazırda ise ABD'nin ünlü bombardıman uçakları B-52'ler artık Kore Yarımadası üzerinde zirvenin selameti için uçmuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.