Hava Durumu

TSK'da her şey değişiyor

Hükümetin TBMM'ye gönderdiği kanun tasarısından, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üst kademe atamalarını kökten değiştirecek maddeler yer aldı. Tasarı kanunlaşırsa, TSK'nın mevcut kuvvet komutanlarının da, tuğ, tüm ve korgenerallerin de, yaş haddi olan 65 yaşına kadar görevde kalmalarının önü açılacak.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2014 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2014 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
TSK'da her şey değişiyor

Mevcut TSK personel yasasında, Kuvvet komutanlarının görev süreleri 2 yılla sınırlanıyor, istenmesi halinde sadece bir yıl uzatma yapılabiliyordu.
Hükümetin TBMM'ye getirdiği tasarıda ise, kuvvet komutanlarının iki yılık görev sürelerinin, 65 olan yaş haddine kadar uzatılmasının önü açılıyor.
 
Yasa değişikliği mevcut 3 kuvvet komutanını da etkileyebilecek. Eğer hükümet isterse, yaşları müsait olan mevcut kara, hava ve deniz  kuvvetleri komutanlarının, görev süreleri Genelkurmay Başkanı'nın teklifi, Başbakan'ın onayı uzatılabilecek.

Mevcut Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar 1952 doğumlu. Akar, 2013 yılında bu göreve atandı.
Mevcut sistemde Akar'ın görev süresi, bir yıl uzatılsa dahi, 2016'da bitecekti. Oysa bu değişiklikle Orgeneral Akar, 2017'ye kadar Kara Kuvvetleri Komutanı olarak kalabilecek.
Bu durum, mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in 4 yıl olan görev süresi, sonradan uzatılsa bile, Akar'ın Genelkurmay Başkanı olmasının önünü kesmeyecek.

Şöyle ki;

Genelkurmay Başkanlığı'nda yaş haddi 67.
Mevcut Genelkurmay Başkanı Özel, bu göreve 2011 yılında 61 yaşında getirildi. Normal koşullarda dört yıllık görev süresi sonunda Özel'in, 2015'te, yaş haddine gelmeden emekli olması mümkün. 2015'te Özel 65 yaşında oluyor. Görev süresi iki yıl uzatılırsa, 2017'de emekli olacak.
Hulusi Akar da, bu tarihte, kuvvet komutanlığı için yaş haddini doldurmuş olacak. Ancak Genelkurmay Başkanlığı için, hala iki yıl süresi bulunacak.
 
DENİZ VE HAVANIN DA GÖREV SÜRESİ UZAYABİLECEK
 
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de, 2013'de bu görevlere getirildiler. Bostanoğlu 1953, Öztürk 1952 doğumlu. Yani iki komutanın da, istenmesi halinde, kuvvet komutanlığındaki görev süreleri uzatılabilecek.
 
JANDARMA GENEL KOMUTANI'NIN DURUMU
 
Ancak 2013'te Jandarma Genel Komutanı olarak atanan 1950 doğumlu Orgeneral Yörük, bu düzenlemeden yararlanamıyor.

Yörük, ancak Genelkurmay Başkanı Özel normal görev süresi olan 2015'te emekli edilirse ve kendisi Genelkurmay Başkanlığı'na atanırsa, iki yıl da Genelkurmay Başkanı olarak görev yapabilecek.
Ancak TSK'daki teamüller çerçevesinde genellikle Kara Kuvvetleri Komutanları Genelkurmay Başkanı olarak atanıyor.
 
Hükümetin TBMM'ye gönderdiği yasa tasarısında, TSK'nın üst kademe yönetimi etkileyecek bir başka unsur ise, tuğ, tüm ve korgenerallere, mevcut sisteme göre, daha erken terfi ya da daha erken emeklilik olasılığının getirilmesi.

Mevcut sistemde, tuğ, tüm ve korgenerallik rütbelerinde bekleme süresi 4'er yıl. Generallerin bir üst rütbeye terfi edip etmeyecekleri 4. yıllarına rast gelen Yüksek Askeri Şura toplantısında ele alınıyor.
Hükümetin getirdiği yeni tasarı ile, generallerin durumunun ele alınmasının süresi, 3. yıla çekilebilecek.
Böylece, tuğ, tüm ve korgeneral rütbesindeki askerler, bu rütbedeki 3. yıllarında YAŞ değerlendirmesine girip, erken emekli edilebilecek, ya da erken terfi edebilecekler.
Üç rütbede, YAŞ değerlendirmesinin bir yıl erkene çekilme olasılığı, bir askerin orgeneral rütbesine, mevcut sistemden 3 yıl daha erken gelmesinin de önünü açabilecek.

 Mevcut tasarı yasalaşırsa, TSK'daki generallerin yaşları gençleşebilecek.
Ayrıca genç yaşta orgeneral olabilecek generallerin, kuvvet komutanlıklarında, yaş haddine kadar, yani daha uzun süre görev yapmalarının da önü açılabilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.