Hava Durumu

Tüp bebekte yumurta toplama işlemi nasıl yapılıyor?

Tüp bebek işlemlerinde en çok tercih edilen yöntemler arasında yumurta toplama işlemi yer alıyor. Bu işlemler vajinal ultrason yardımı ile yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2020 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2020 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Tüp bebekte yumurta toplama işlemi nasıl yapılıyor?

İçi su ve yumurta dolu olan foliküller boşaltılıyor ve yumurtanın sağlıklı bir şekilde döllenmesi için gerekli ortam oluşturuluyor. Böylelikle tüp bebek tedavisinden en yüksek oranda verim alınmasına olanak sağlanıyor. Op. Dr. Esra Çabuk Cömert'e yumurta toplama işlemini sorduk.

Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Olmaktadır?

Tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen sorulardan biri tüp bebekte yumurta toplama işlemi nasıl yapılıyor? sorusudur. Tüp bebek tedavisinde vajinal ultrason yarımı kullanılmaktadır. Belirli şartları sağlayan kadınlarda, vajinal bölgede yada kanallarda yer alan yumurtalara erişmek için lokal anestezi yapılır. Hemen ardından ise yumurtalara erişilir.

Yumurtalar tüp içerisine alınmadan 11 gün önce incelemeler yapılır. İncelemeler yapılan HCG iğneleri ile desteklenir. Ağrısız olan bu iğneler yumurtaların sahip olması gereken sağlamlık için destek besin sağlar.Öte yandan vajinal ultrason sırasında yumurtaların daha kolay toplanmasını mümkün kılar. İşlemlerin başlangıç tarihi ise yapılan bu HCG iğnelerinin uygulanmasını izleyen 32 veya 36 gündür.

Yumurta toplama işlemi sürecini aşağıdaki videoda detaylı şekilde görebilirsiniz.

Yumurta Toplama İşlemi Öncesi Yapılması Gerekenler

Yumurta toplama işlemleri ciddi bir tedavi işlemi değildir. 11 gün boyunca yapılan HCG iğnelerinin de desteği ile için su dolu olan foliküller alınır. Bu foliküllerin yaklaşık olarak %70'inde yumurta bulunuyor. Öte yandan yumurtaların hızlı ve daha ağrısız bir şekilde toplanması için işlemden hemen önce yapmanız gerekenler bulunuyor.

Yumurta toplama işleminden hemen önce yapmanız gerekenler şunlardır;

  • Kesinlikle su, yemek tüketmeyin, sakız bile buna dahildir,
  • Bir gün öncesinde iyice dinlenin ve alkol, sigara kullanmayın, kullanılan yerlerde bulunmayın,
  • Takma dişleriniz bulunuyorsa işlem öncesine onları ağzınızdan çıkartın,
  • Lens kullanıyorsanız lensleri gözlerinizden çıkartın,
  • Üzerinizde metal eşya bulunmaması gereklidir,
  • Tedaviye gelirken yanınızda kesinlikle erişkin bir bireyin olmasına dikkat edin,
  • Tedaviden bir gün öncesinde ateşli bir hastalık baş gösterirse bunu doktorunuza danışın.

Yumurta toplama işleminden hemen önce yapılması gereken bu işlemlere kesin olarak uyulması gereklidir. Bu işlemler yumurtalık tedavisinin daha başarılı olması için destek olacaktır.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Neler Olabilir?

Yumurta toplama işlemi kesinlikle ağrı yaratan bir işlem değildir. Yumurta toplanmadan hemen önce kişilere anestezi yapılıyor. Bu nedenle işlem öncesinde tuvalet kullanılmalı ve mesane tamamen boşaltılmalıdır. Bu sayede yumurtalık toplama işlemleri daha hızlı yapılıyor. Yumurtalık işlemleri sonrasında hafif ağrı hissedilebilir. Fakat bu dayanılmayacak boyutta olmamakla beraber ağrı kesici kullanımı ile ortadan kalkmaktadır. İşlem sonrası da alkol kullanılmamalı, fazla yorulmamaya dikkat edilmelidir.

İşlem Sonrasında Ne Gibi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

Yumurtalık toplama işlemi sonrasında olası bir kanama anında doktora başvurulması gereklidir. Yapılan HCG iğnelerinin ve folikül toplama işlemlerinin herhangi bir zararlı yanı bulunmamaktadır. Yumurtaların olgunlaşma döneminde yeterince olgunlaşmadan kılıyor olması bu işlemin yapılmasını gerektiriyor. Bu işlem öncesinde anestezi kullanılıyor olması işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemesini sağlıyor. Öte yandan işlem sonrasında düşük bir ihtimalle oluşan kanama anında doktorunuza başvurmanız gerekiyor.

Dölleme ve Embriyo Transfer İşlemleri

Yumurtalar toplandıktan hemen bir gün sonra veya bir kaç günü izleyen periyot içerisinde yumurtalar yetkili kişiler tarafından hijyenik bir ortamda embriyo haline getirilmesi için işlem başlatırlar. Yumurtalara Laboratuvarda yapılan iğneler sayesinde bir gün içerisinde sağlıklı bir yumurtadan embriyo elde edilir. Ardından aynı şekilde yumurtanın toplanmış olduğu kişiye tekrardan transfer işlemi yapılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.