Hava Durumu

Türk doktor tıp literatürüne girdi

Kadınların özellikle ileri yaşlarda en büyük şikayeti haline gelen rahim sarkması problemini karın zarını açmadan, rahmini almadan ve küçük bir kesiyle gideren Türk Jinekolog ve Onkolog Op. Dr. Sefa Kurt'un ameliyat tekniği "Kurt Yöntemi" adı altında dünyaca ünlü tıp dergisinde yayımlanarak literatüre girdi, yabancı doktorlara örnek gösterildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2013 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2013 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türk doktor tıp literatürüne girdi

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Ege Doğumevi ve  Kadın Hastalıkları Hastanesi 3. Klinik Eğitim Görevlisi Dr. Sefa Kurt, çok sayıda doğum, ağır işlerde çalışma, hızlı kilo  alıp verme, yapısal özellikler, zorlu doğum gibi nedenlerle binlerce kadının  özellikle 30'lu yaşlarından sonra rahim sarkması şikayetiyle doktorlara  başvurduğunu, bazı kadınların da durumundan utanarak hastalığını sakladığını  belirtti.
 
Hastalığın, idrar torbası ve bağırsağı aşağı indirdiğini, ülsere ve  böbrek hastalıklarına neden olduğunu anlatan Kurt, "Estetik ve cinsel  problemlerin yanı sıra hasta bir süre sonra yürüyemez hale geliyor" dedi.
 
 Rahim sarkmasının cerrahi müdahale ile giderildiğini kaydeden Dr.  Kurt, ameliyat sırasında bağların kısaltıldığını ve rahimin yükseltildiğini, ağır  masraflı bu ameliyatlardan sonra iyileşme sürecinin uzun olduğunu ve şikayetin  yüzde 30 oranında tekrarladığını ifade etti.
 
 11 yılda 22 ameliyat yaptı
 
 Rahim sarkmasını farklı yöntemle gidermek için çalışmalara 11 yıl önce  başladığını ifade eden Kurt, ortaya koyduğu yöntemi şöyle anlattı:
 
  "Onkolog olduğum için daha önce kanser ameliyatları yaparken uterusu  yerinde tutan bağ çok dikkatimi çekmişti. Bu bağı rahim sarkmasında karın zarını  açmadan nasıl kullanılabileceğini düşündüm, ameliyat fikri böyle doğdu. Çünkü  daha önce bu ameliyatlarda rahim alınıyordu ve yama konuluyordu, iyileşme süreci  de uzundu. Biz 2. ve 4. derecede genital organ sarkmasını karın zarını açmadan  küçük bir kesiyle 'round ligament bağını' karın zarına yapıştırarak sorunun  giderilmesini gerçekleştirdik."
 
İlk ameliyatını 11 yıl önce yaptığını, bu güne kadar 22 ameliyat  gerçekleştirdiğini ifade eden Sefa Kurt, tıp literatüründe bu yöntemle yapılan  başka bir cerrahi operasyona rastlamadığını dile getirdi.
 
 Rahmin alınmasına gerek kalmaksızın küçük bir kesiyle çözülen sorunu  dünya tıp dünyasına sunmak amacıyla, 22 ameliyattan oluşan deneyimini  "Hindawi-ISRN Ostetrics and Gynecology" adlı dünyaca ünlü dergiye gönderdiğini  söyleyen Kurt, çalışmasının tıp çevresinde kabul gördüğünü ve yayımlanmaya değer  bulunduğunu kaydetti. Kurt, dergide kendi adıyla yayımlanan tekniğin literatüre  girdiğini bildirdi.
 
  Gerçekleştirdiği tekniğin hastaları üzerindeki etkisini de  değerlendiren Kurt, "Bir kadının rahmini gereksiz almak, ruhunu almak gibidir.  Eğer bir toplumda kadın mutlu olursa eşi de mutlu olur, çocuğu da mutlu olur, bu  mutluluk topluma yansır, toplumun mutluluğunu belirleyen kadının yaşam  kalitesidir, biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.